Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland: ‘Veiligheid medewerkers staat onder druk’

Redacteur Zorgvisie
De veiligheid van ggz-professionals staat onder druk. Dat meldt GGZ Nederland in aanloop naar het debat van woensdag, waarin de Tweede Kamer het gaat hebben over veiligheid in de zorg. Een veilig werkklimaat voor ggz-medewerkers, is volgens de brancheorganisatie een belangrijke stap om te kunnen werken aan een veiligere en inclusieve samenleving.
Foto: Fotolia

Een van de redenen waarom de veiligheid in de ggz onder druk staat, is volgens GGZ Nederland de werk- en regeldruk waarmee de sector kampt. Daarnaast zijn er veel openstaande vacatures en is er minder capaciteit om de daadwerkelijke zorg te leveren. ‘Minder capaciteit, samen met regeldruk en onveiligheid, leidt tot hogere werkdruk en daarmee risico’s voor het sneller maken van fouten en minder aandacht voor het signaleren van onveilige situaties. Deze cirkel willen we doorbreken’, schrijft de brancheorganisatie.

Veiligheid en regeldruk

De afgelopen tijd besteedde GGZ Nederland al regelmatig aandacht aan de regeldruk. ‘Voor de medewerkers in de sector willen we van werkdruk terug naar werkplezier. Een van de belangrijkste voorstellen voor het terugdringen van regeldruk is door een onderscheid aan te brengen tussen de toets op kwaliteit en de toets op rechtmatigheid door financiers’, staat in de brief te lezen. ‘De toets op kwaliteit leidt in de huidige opstelling van verzekeraars – via controle op cliëntniveau – tot administratieve lasten en een afvinkcultuur.’ Volgens de brancheorganisatie is een oplossing hiervoor te vinden in onderscheid tussen wat op individueel cliëntniveau moet worden verantwoord en wat op een andere manier verantwoord kan worden. ‘We zien graag dat de staatssecretaris zich samen met aanbieders en financiers hard maakt voor het onderscheid tussen de toets op kwaliteit en de toets op rechtmatigheid, om zo de regel- en werkdruk in de ggz te verminderen.’

Subsidie voor gesprekken incidenten

GGZ Nederland vraagt het ministerie van VWS daarnaast om een subsidie te verstrekken, zodat er bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd rondom aangifte na een geweldsincident. Er wordt al zoveel mogelijk geprobeerd om agressie te voorkomen, schrijft GGZ Nederland, maar door de toename van het aantal patiënten met een zeer complexe zorgvraag neemt het risico op agressie toe. Een incident met agressie kan volgens de brancheorganisatie daardoor niet altijd worden voorkomen. Rondom de aangifte na een incident bestaan nog knelpunten, meldt GGZ Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.