Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland vreest groot verlies van banen

GGZ Nederland stelt in een brandbrief naar minister Klink van Volksgezondheid dat de sector met te veel problemen tegelijkertijd wordt geconfronteerd. De financiële situatie van veel ggz-instellingen is daardoor zorgelijk. Twintigduizend banen zouden op de tocht staan. Dit meldt Psy.

De ggz-instellingen komen volgens GGZ Nederland in de problemen door de invoering van dbc’s. Sommige zorgverzekeraars willen de ggz-instellingen pas uitbetalen als de behandeling is beëindigd en de dbc’s zijn afgesloten. Gezamenlijk hebben instellingen tussen de 1 miljard en 1,6 miljard euro uitstaan bij zorgverzekeraars. Door de kredietcrisis wordt het lenen van geld steeds lastiger. Ook lopen de rentekosten hoog op. Daarnaast krijgen instellingen steeds kleinere contracten aangeboden door zorgverzekeraars. Hierdoor staan volgens GGZ Nederland twintigduizend banen op de tocht.

Zzp’s in psychiatrie

Een andere maatregel waar GGZ Nederland in de brandbrief ernstig voor waarschuwt is de invoering van de zorgwaartepakketten voor de chronische psychiatrie. Deze nieuwe AWBZ-bekostiging is geënt op de ouderenzorg en niet op de psychiatrie, aldus de brief. Hij rammelt en er is in de sector geen draagvlak voor een haastige invoering. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Ggz schendt privacy patiënten’

Dbc’s bedreigen voortbestaan ggz-instelling

Ggz meldt klachten vertrouwenspersonen bij inspectie

NZa heeft geen bezwaren tegen invoering dbc’s in ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.