Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

GGZ NL boos op Teeven

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
GGZ Nederland is boos op staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, omdat hij zijn plannen voor het tbs-beleid heeft gemaakt zonder met de brancheorganisatie te praten.
GGZ NL boos op Teeven

Teeven wil het tbs-beleid aanscherpen. Hij wil paal en perk stellen aan de praktijk dat verdachten weigeren mee te werken aan psychisch onderzoek om zo tbs te ontlopen, schreef hij vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Het motief voor verdachten om observatieonderzoek te weigeren is dat als zij tbs krijgen het vaak langer duurt voordat zij vrij komen dan als zij enkel worden veroordeeld tot gevangenisstraf. Teeven gaat het wettelijk mogelijk maken om psychiatrische gegevens van ‘weigeraars’ uit het verleden te gebruiken voor onderzoek om vast te stellen of zij een psychische stoornis hebben.

‘Verontrust over bestuurlijke stijl’

GGZ NL is het weliswaar op hoofdlijnen eens met Teeven, maar is teleurgesteld dat hij de brancheorganisatie niet heeft betrokken bij zijn plannen. “Wij zijn teleurgesteld dat wij de strekking van uw voornemens via de media hebben moeten vernemen. Deze bestuurlijke stijl verontrust ons”, schrijft GGZ NL aan Teeven. De organisatie dringt aan op spoedig bestuurlijk overleg.

Schenden beroepsgeheim

Het gebruik van oude psychiatrische onderzoeken vindt GGZ NL overigens wel problematisch, omdat dit in strijd is met het beroepsgeheim. “Met het aanpassen van de wet om dit toch mogelijk te maken begeeft men zich mogelijk op een glijdende schaal”, verklaart woordvoerder Welmoed van Rijs. “Straks wordt het beroepsgeheim ook voor andere gevallen geschonden. Terwijl er alternatieven voorhanden zijn, zoals het langer observeren na behandeling.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

Verblijf in tbs-kliniek neemt weer toe

3 REACTIES

  1. Wat zei meneer pastoor,de dominee,de notaris,en de burgemeester ook weer;”hou het volk dom, dan kunnen we blijven regeren”
    In deze tijd van bezuinigen, vind ik het ‘niet van deze tijd’ om met beroepsgeheim weg te komen.
    Ik erger me meer dan normaal van het ‘oneigenlijk'(ook al komt criminaliteit er niet eens in voor!) gebruik.
    Er moet in ieder geval een toetsingscommissie(eed voor geheimhouding) ingesteld worden om een zinnig oordeel hierover te kunnen vellen

  2. Lees alle reacties
  3. Dat het Kabinet op deze simpele wijze het medisch beroepsgeheim aan de kant wil schuiven doet me huiveren. Met welk verstand wordt hier geregeerd? Bij mij hoeft de staatssecretaris niet aan te komen om dossiers in te zien. Ik verbrand ze nog liever! Mijn patienten kunnen op vertrouwelijkheid rekenen.

  4. het zou toch simpeler moeten kunnen. de rechter moet mijns inziens de ruimte hebben om vanwege de aard van het delict (misbruik, levensbedreigend, geweldadig, etc.) in zijn vonnis een vorm van behandeling op te nemen (in voorwaardelijke zin), ongeacht of hierover tevoren door deskundigen onderzoek is gedaan. en die behandeling moet bij de uitvoering van het vonnis worden uitgewerkt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.