Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Oost Brabant sluit kliniek Veghel

GGZ Oost Brabant sluit dit jaar de klinische voorziening voor ouderen en volwassenen in Veghel. De ouderenafdeling sluit per 1 februari, de volwassenenafdeling rond het einde van het jaar. De deeltijdzorg en ambulante zorg blijven daar wel bestaan. Met de sluiting verdwijnen 36 bedden, die elders binnen GGZ Oost Brabant worden opgevangen.

De kliniek in Veghel kampt jaarlijks met een tekort van 750.000 euro per jaar. Het totale tekort van de instelling is opgelopen tot 3,5 miljoen euro. “Ik ben al jaren bezig de zaak in de lucht te houden”, zegt Bert Scholtes, directeur kortlopende ggz. “Tot nu toe kon ik de gaten dichten met middelen uit bijvoorbeeld de langdurige zorg, maar met de huidige bezuinigingen is dat niet meer mogelijk.” Het gaat volgens Scholtes om de combinatie van een aantal acties die bij elkaar het tekort veroorzaken.

Deeltijdzorg en ambulante zorg

Eerder dit jaar sloot de kliniek al twaalf bedden. “We zagen toen dat er geen toename was op andere locaties, maar dat er een toename was bij de deeltijdzorg.” GGZ Oost Brabant wil nu met deeltijdzorg en ambulante zorg, het sluiten van de bedden compenseren. Mensen die opgenomen moeten worden, kunnen terecht bij de andere locaties van GGZ Oost Brabant die de bedden overnemen. “Andere klinieken hebben regelmatig onderbezetting, die gaan we opheffen en op een aantal andere locaties zetten we bedden bij”, zegt Scholtes.

Geen ontslagen

Het personeel dat in de klinische zorg in Veghel werkte, kan bij andere locaties terecht. Er vinden geen gedwongen ontslagen plaats. “Toen we het personeel lieten weten dat we de kliniek gaan sluiten, hebben een aantal medewerkers een andere baan gezocht. Het personeel dat er nu nog werkt, kan terecht bij andere afdelingen met onderbezetting of in nieuwe functies zoals de forensische psychiatrie en de behandeling van autisme.”

Tekorten

De sluiting van de klinische zorg moet een miljoen euro opleveren. Dan blijft GGZ Oost Brabant nog met een tekort van 2,5 miljoen euro zitten, dat moet onder andere worden weggewerkt door een effectievere inzet van de medewerkers. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Conflict bewoners en GGZ Oost-Brabant

Toename aantal cliënten in ggz

Inspectie: Derde ggz-instellingen voorkomt separatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.