Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-pilot ervaringsdeskundigen en politie succesvol

Een project waarbinnen ervaringsdeskundigen voorlichting geven bij verschillende politiekorpsen door het hele land is goed beoordeeld. Dit project van Stichting Focus vond plaats in het kader van een landelijk antistigma project en is gefinancierd door de stichting Samen Sterk Zonder Stigma.
Ggz-pilot ervaringsdeskundigen en politie succesvol

De politie wordt in de praktijk vaak geconfronteerd met mensen in een crisissituatie of geëscaleerde situaties, zoals suïcide pogingen, verward gedrag, overlast en gedwongen opnames. Vanuit eerdere  ervaringen betitelen agenten mensen met een psychische kwetsbaarheid regelmatig – waarschijnlijk onbedoeld – negatief:  bijvoorbeeld als gestoord of gevaarlijk.

Begrip

In het project van Stichting Focus is samengewerkt in het opleiden van een landelijke pool van ervaringsdeskundige voorlichters en het ontwikkelen en uitvoeren van een scholingsprogramma.De ervaringen die in het kader van deze pilot zijn opgedaan, zijn erg positief. Zowel de voorlichters, als de docenten en studenten, maar ook de (toekomstige) agenten van verschillende politieacademies en -korpsen zien veel meerwaarde van de voorlichtingsbijeenkomsten. Dit blijkt onder andere uit de evaluatiemomenten waarin studenten aangeven door de voorlichting meer inzicht te hebben gekregen in psychiatrische problematiek. Ze kunnen met een andere blik mensen in een crisissituatie benaderen en hebben meer begrip voor mensen met een psychiatrische achtergrond. De studenten geven de voorlichting een ruime 8. Voor agenten uit de korpsen is het een eye-opener om te spreken met ervaringsdeskundigen. Ze zien de mens achter het verhaal, wat inzicht en begrip oplevert.

Vervolg

Het project is inmiddels afgerond, maar Stichting Focus werkt momenteel aan het uitbreiden van dit project en wil in september weer van start gaan. Lees ook: Schippers ziet geen verband tussen bezuinigingen en verwarde mensen op straat

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.