Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz ruziet over bevoorschotting

Verzekeraars brengen ggz-aanbieders onnodig in de financiële problemen bij de overgang naar de nieuwe financieringssystematiek op basis van dbc’s. Dat betoogt brancheorganisatie GGZ Nederland.
Ggz ruziet over bevoorschotting

De overheveling van kortdurende, op genezing gerichte ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet betekent een drastisch andere financieringswijze. Kregen instellingen voorheen een voorschot op grond van gemaakte productieafspraken, straks krijgen ze hun geld pas na voltooiing van hun diensten. Om de overgang te vergemakkelijken, kunnen instellingen dit jaar nog een beroep doen op bevoorschotting.

Zachte landing

Volgens plaatsvervangend directeur Goof van Gemert van GGZ Nederland hebben alle partijen zich hier aan gecommitteerd. “De ggz heeft recht op een zachte landing”, aldus Van Gemert. “Daar zijn met alle partijen afspraken over gemaakt.” Enkele grote verzekeraars, waaronder UVIT, Menzis en Achmea, weigeren echter om nog vooraf te betalen. Volgens Van Gemert leidt dit bij sommige instellingen tot financiële problemen, temeer daar enkele rekengrootheden, zoals de totale contracteerruimte en het verrekenpercentage voor rente-inkomsten, pas in april bekend worden. “Verzekeraars hebben het geld om die uitval in de inkomstenstroom op te vangen, daar moeten ze sportief mee omgaan”, vindt Van Gemert.

Extra administratie

Woordvoerder Bert Rensen van verzekeraar UVIT wijst de kritiek van de hand. “Het klopt dat wij niet langer op basis van bevoorschotting betalen, maar dat is keurig binnen de spelregels.” Het bevreemdt Rensen dat GGZ Nederland doet voorkomen alsof alle instellingen nog bevoorschot willen worden. Volgens Rensen zijn er veel instellingen die hier niet meer mee willen werken. “Die voorschotten moeten achteraf weer verrekend worden met de dbc opbrengsten, dat betekent alleen maar extra administratieve lasten.”

Tijdelijke aard

Volgens Rensen zit het probleem vooral bij instellingen die hun dbc-registratie nog niet goed op orde hebben. In november vorig jaar bleek dat circa de helft van de instellingen problemen had. “De registraties zijn overwegend goed”, reageert Van Gemert. “Zij het dat nog niet iedereen kan factureren op basis van dbc’s.” Wat ook de oorzaak van de financiële moeilijkheden bij ggzinstellingen is, volgens Rensen is het een probleem van tijdelijke aard. “Het gaat over het eerste kwartaal van dit jaar, dus ik denk dat het meevalt. Maar we zullen ervoor waken dat instellingen eraan onderdoor gaan, want het is ook in ons belang, als verzekeraar, dat die zorg geleverd wordt.” (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links:

Prestatiebekostiging pas als dbc-systeem goed werkt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.