Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-verpleegkundigen in actie tegen agressie

Een aantal verpleegkundigen is een petitie begonnen tegen agressie in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ze willen zo bewerkstelligen dat er echt iets wordt gedaan aan het probleem, zo lieten ze maandag weten.
Ggz-verpleegkundigen in actie tegen agressie

De initiatiefnemers zeggen dat het actieplan Veilig werken in de zorg, dat begin dit jaar door onder meer ministeries is gelanceerd, veel te vrijblijvend is omdat er geen streefcijfers in staan. Als het aan de verpleegkundigen ligt, moet het aantal agressie-incidenten in 5 jaar met de helft omlaag.

Fysieke agressie

Volgens cijfers uit het actieplan hadden zeven op de tien ggz-verpleegkundigen het jaar ervoor te maken gehad met verbale agressie en vier op tien met fysieke agressie. Vooral patiënten zijn de boosdoeners, maar ook familieleden weten van wanten. De slachtoffers houden zelf psychische klachten aan de agressie over.

Streefcijfer

De verpleegkundigen stellen dat als de streefcijfers niet worden gehaald, in het uiterste geval een afdeling dicht moet. Ook willen ze meebeslissen over overplaatsing van een patiënt als de veiligheid in het geding is. Bij de agressie gaat het om zaken als bedreigen, schelden, spugen, slaan, schoppen en seksuele intimidatie.

Vuist

De petitie handenafvanggzverpleegkundigen.nl wordt gesteund door beroepsorganisatie NU’91 en richt zich behalve op de betrokken ministeries en de werkgevers ook op de werknemers zelf. ‘Want die laten het vaak maar gebeuren’, aldus initiatiefnemer Mathilde Bos. ‘Compassie met de patiënt en het besloten karakter van de instelling maken het echter lastig om een vuist te maken tegen het geweld.’ (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ggz-partijen lanceren kieswijzer geestelijk gezondheidszorg

Subsidie voor zorginstellingen die kampen met agressie

Ggz krijgt regie bij criminele patiënten met stoornis

‘Psychiatrische patiënten slachtoffer geweld’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.