Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ggz-wachtlijsten kunnen korter als we zware en lichte problematiek scheiden’

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.

De ggz in Nederland barst uit haar voegen. Ondanks alle goede bedoelingen, actieprogramma’s en afspraken blijven de wachttijden oplopen. Ondertussen is er overbehandeling van lichte mentale klachten en onderhandeling van ernstige psychiatrische aandoeningen. Dat moet én dat kan anders, meent Elnathan Prinsen, voorzitter van de NVvP.

Elnathan Prinsen
Enathan Prinsen, voorzitter van de NVvP: ‘We zien het aantal ggz-hulpvragen en de wachtlijsten stijgen, terwijl het ggz-aanbod almaar groter wordt en de prevalentie van psychiatrische ziektes nagenoeg onveranderd is.' Fotograaf: Jeroen Dietz

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Het aanbod van aanbieders wordt steeds meer waardoor de spoeling steeds dunner wordt. En door alle regeltjes en administratie van de zorgverzekeraars en overheid vinden veel psychische hulpverleners het ook niet meer leuk om in grote GGZ instellingen te werken, omdat daar het management danst naar de pijpen van vooral de zorgverzekeraars. Dus beginnen ze voor zichzelf waardoor kunde en arbeid verdwijnt bij de grote aanbieders.
      Verder moet de rol van de psychiater in de GGZ ingeperkt worden, dan stappen we ook af van dat mensen die psychische of psychiatrische hulp zoeken ziek moeten zijn. Er zijn maar heel weinig mensen die psychisch ziek zijn dat die behandeld kunnen worden in de GGZ. De meeste patiënten/cliënten zijn niet ziek maar moeten wel langdurige therapie volgen voor een nuttige en doelmatige behandeling. Maar dat is in de ogen van de zorgverzekeraars niet goed en betaalbaar en moet de sector zorgprogrammatisch werken, waardoor behandelingen in essentie niet voldoen maar wel betaalbaar lijken.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.