Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ggz wil tarieven slim korten

Mark van Dorresteijn
GGZ Nederland wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij het korten van de nieuwe dbc-tarieven rekening houdt met de verschillen in kostprijzen.
Ggz wil tarieven slim korten

De nieuwe kostprijzen die de NZa onlangs heeft berekend, kunnen leiden tot een macrokostenstijging. De NZa wil die corrigeren door alle tarieven gelijkmatig te verlagen. Daar bovenop komt de bezuiniging van 225 miljoen euro. Die komt neer op een extra tariefskorting van circa 7 procent. Hierdoor dreigen de tarieven voor langdurende dbc’s niet meer toereikend te zijn om de inzet van verschillende disciplines en ondersteunende systemen te dekken. Dat komt doordat de NZa de kosten van alle instellingen gelijk toerekent aan alle dbc’s, terwijl een belangrijk deel van de kosten alleen betrekking heeft op zware dbc’s.

Complexe problematiek

Instellingen die veel patiënten hebben met complexe problematiek worden hierdoor benadeeld. Voor lichte dbc’s is de kostprijs door de NZa-systematiek juist te hoog. Dat bevoordeelt ggz-aanbieders die vooral patiënten hebben met relatief eenvoudige problematiek. GGZ Nederland wil graag dat de NZa bij de tariefsverlaging rekening houdt met deze verschillen.

Afwijkende prijzen

Stephan Valk, bestuursvoorzitter van de Parnassia Bavo Groep en lid van de commissie financiering van GGZ Nederland, ziet de oplossing in het vrijgeven van de tarieven binnen bandbreedtes. “Zorgverzekeraars kunnen dan met ggz-instellingen rekening houden met afwijkende kostprijzen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de psychiatrische opvang geldt nu de eigen bijdrage van de AWBZ, voor de patient een niet gering bedrag. Er zit daarnaast een flink hiaat tussen “beschermd wonen en ” wonen met begeleiding” ( dat laatste is geen beschermd wonen) Bovenop die eigen bijdrage AWBZ komen de verplichte “therapién” zoals “Mind-up” die vervolgens via CIZ en CAK weer een eigen bijdrage neerzetten.
    Uiteraard vragen diverse ouders zich af of de psychiatrische patient een nieuwe melkkoe is geworden. Ondanks dat Min. Schippers blijft stellen dat deze ziekte géén ziekte is wordt er ons inziens echter wel profijt getrokken van mensen in de opname met een psychische aandoening.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.