Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz wil van dbc’s af

Ruim 83 procent van de zorgverleners in de ggz vindt dat de kwaliteit van de zorg is verminderd. Dit blijkt uit een enquête van de SP onder 70.000 ggz-werknemers naar hun ervaringen met het diagnose behandelcombinatie-systeem (dbc-systeem) en de marktwerking. Dat meldt de Gelderlander.

Volgens psychiaters en psychologen van de instellingen gaan de marktwerking en de invoering van een nieuw declaratiesysteem ten koste van de kwaliteit van de hulpverlening. Negentig procent van de respondenten wil zo snel mogelijk van de dbc’s af.

Verder bezuinigen

De meeste van de door de SP ondervraagde zorgverleners zijn de dbc’s liever kwijt dan rijk. Door het systeem zijn de administratieve lasten sterk toegenomen en vallen steeds meer preventieprogramma’s weg. Veel zorgverleners vrezen dat de kosten hierdoor op den duur juist zullen oplopen. Patiënten zullen vaker terugkomen en uiteindelijk langere en meer intensieve zorg nodig hebben als hun klachten eerder zijn onderschat, vrezen de deskundigen. Marleen Barth, voorzitter van brancheorganisatie GGZ Nederland, maakt zich zorgen over weer nieuwe bezuinigingen. Volgend jaar wordt de eigen bijdrage voor de psychotherapeutische zorg afgeschaft. Het verlies van 23,5 miljoen euro wil het ministerie van Volksgezondheid op de instellingen verhalen. Barth: ” In een sector waar de vraag alleen maar toeneemt, is het natuurlijk een slecht idee om de instellingen te korten en het geld op te laten hoesten.” (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Ggz-therapeuten in financiële nood

‘Klink komt ggz onvoldoende tegemoet’

Klink treft maatregelen ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.