Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ggz zet online behandelplatformen nauwelijks in’

Er wordt nog te weinig rendement behaald met de inzet van online behandelplatformen in de GGZ. Dit blijkt uit een onderzoek van M&I/Partners bij 22 grote GGZ-instellingen naar de stand van zaken op het gebied van e-health.
Fotolia

Ongeveer de helft van de responderende GGZ-behandelaren beschikt over een behandelplatform, maar zij zetten het relatief weinig in hun behandelpraktijk in. Minder dan 1 op de 10 cliënten volgt daadwerkelijk een behandeling waarin e-health een onderdeel is, ook wel een blended behandeling genoemd. En dat terwijl instellingen gemiddeld al vier jaar over een online behandelplatform beschikken en verzekeraars de inzet belonen met hogere tarieven.

Blended processen
Volgens de onderzoekers van M&I/Partners hebben ggz-instellingen moeite om een nieuwe blended behandelprocessen te ontwikkelen, waarin de kracht van face-to-face contact en e-health mogelijkheden goed op elkaar zijn afgestemd. ‘Dit heeft twee gevolgen. Enerzijds ontstaat er onduidelijkheid bij behandelaren over de inzet van online behandelplatformen waardoor de inzet achterblijft. Anderzijds leidt het ontbreken van een geïntegreerd proces tot een stapeling van reguliere zorg en e-health, waardoor de totale zorg juist duurder wordt. 8 op de 10 GGZ-instellingen geeft aan dat het belangrijk is om het nieuwe blended zorgproces vooraf uit te werken. 6 op de 10 instellingen heeft dit niet gedaan, 3 op de 10 instellingen heeft wel deels zogeheten blended zorgpaden uitgewerkt.’

Implementatie
De implementatie van e-mental health blijft volgens de ondervraagde ggz-instellingen achter doordat de behandelaar onvoldoende in staat is om het online behandelplatform in te zetten. ‘Dat hangt samen met een gebrek aan tijd en geld voor de implementatie, maar ook door een gebrek aan vaardigheden bij de behandelaar. De onduidelijkheid over het blended zorgproces en een gebrekkige behoefte bij behandelaren wordt door ggz-instellingen ook als belemmering benoemd. De kwaliteit van de online behandelplatformen wordt door instellingen als voldoende beoordeeld en niet als belemmering voor het gebruik gezien.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.