Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘GLI’s gaan obesitas-epidemie niet oplossen’

Redacteur Skipr en Zorgvisie
Zoals de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s) nu ingezet worden, werken ze nauwelijks. Er worden weinig mensen bereikt en de effectiviteit is minimaal. ‘Dit gaat hem niet worden’, zegt professor Lex Burdorf die pleit voor een integrale aanpak waarin ook de arbeidsomstandigheden en de omgeving van een persoon betrokken worden om iemand gezond te maken. ‘Ik ben niet tegen een leefstijlinterventie, maar we moeten zorgvuldig targeten wie hem wel moet krijgen en wie niet en in welke context we dat gaan doen.’
Zorgverzekeraars, GLI, regionale samenwerking,
Foto: AdobeStock

‘Er zijn wel effectieve programma’s, maar

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Het is tijd voor biomechanische denken bij het obesitas vraagstuk. Er zijn twee ontwikkelingsprocessen die in de hele groeifase mislopen, die de obesitasproblematiek meebepalen. Er is geen kind in Nederland, waarvan we we weten of de lichaamsontwikkeling naar een normale anatomie en kinesiologie (lichaamshouding en motorische vaardigheden) nog gecontroleerd verloopt. En zeker niet of ze nog enige hulp hebben gekregen om hen in de volwassenheid inzetbaar te maken voor welk soort werk dan ook. Kijk wat er nu bij Defensie boven water komt! Na (nu) zwakke begeleiding op de consultatiebureaus word het kind losgekoppeld van enige preventiekracht uit de Gezondheidsleer, zoals die er tot de jaren zestig voor zorgde dat kinderen een goede lichaamshouding ontwikkelden, motorisch goed ingeregeld werden en zoveel plezier in bewegen hadden, dat de energie-in -energie out balans spelenderwijs op orde bleef.
      Als de lichaamshouding niet goed ontwikkeld, kan het onwillekeurig zenuwstelsel met haar sensoren in de buik geen goede registratie doorgeven van “vol zijn”( intra-abdominale druk) en ontbreekt iedere natuurlijk “rem” op te veel gaan eten. Alleen al onze vele zitten zorgt dat die “rem” er op volwassen leeftijd ook niet meer werkt. Leefstijl interventies, waar houdingscorrectie, motorische vaardigheden vergroten, het zitten zoveel mogelijk actief maken, en het wandelen tot hoofddoel van de dagbesteding worden gemaakt zullen effectiever zijn. Maar echte preventie moet de jonge ouders weer aangeleerd worden. Hun kind zal met biomechanische kennis weer een goede kans op een duurzame gezondheid moeten ontwikkelen. Het inwisselen van de Europese( Vnl. Duitstalige) lichamelijke opvoedingskennis, waar de “babyboomers” nog vol van profiteerden, voor de op dit punt lege advisering uit de USA door b.v Benjamin Spock, heeft onze volksgezondheid schade opgeleverd. Die schade zal zich in navolging van de VS ook bij ons nog stevig laten toenemen. Dat onze voeding ook vanaf de start weer gezonder moet worden staat in die brede blik ook buiten kijf!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.