Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Goede WIA-verzekering hoort bij goed werkgeverschap’

De collectieve WIA Aanvullingsverzekering Zorg & Welzijn van Centraal Beheer voorkomt inkomensterugval bij zorgmedewerkers die arbeidsongeschikt raken. Dat geeft rust en zekerheid.
700x500

De coronacrisis – en de gevolgen nu – tonen duidelijk aan hoe belangrijk gezonde en gemotiveerde medewerkers zijn voor een zorgorganisatie. De werkdruk is erg hoog en het risico op langdurige uitval van medewerkers is dan ook zeker reëel. Goed werkgeverschap is daarom juist nu nog belangrijker. Voor werkgevers in de zorg die zijn aangesloten bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) biedt Centraal Beheer een verzekering die medewerkers een aanvulling geeft op de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Inkomensexpert John Steggink van Centraal Beheer adviseert zorgbestuurders, -managers en hr-afdelingen hoe zij hiermee hun medewerkers kunnen ontzorgen.

“Onlangs hebben we de WIA Aanvullingsverzekering Zorg & Welzijn van Centraal Beheer aangepast en verbeterd, zodat die nog beter aansluit bij iedereen in de zorgsector, van eerstelijns tot ziekenhuis, van VVT tot GGZ”, zegt Steggink. “Het idee erachter is: het geeft werknemer en werkgever rust. Als iemand arbeidsongeschikt raakt, is de werkgever verplicht de eerste jaren 100 procent en 70 procent van het laatstverdiende loon door te betalen. Daarna komt iemand in de WIA en gaat dan enorm terug in inkomen, soms tot bijstandsniveau. De dekking vanuit het PFZW is namelijk beperkt. Wanneer iemand minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, dan keert het pensioenfonds helemaal geen inkomensaanvulling uit. De WIA Aanvullingsverzekering Zorg & Welzijn biedt bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid altijd een aanvulling tot minstens 70 procent tot aan de AOW-leeftijd.” Een ander voordeel van de verzekering die Centraal Beheer aanbiedt, is dat er niet getoetst wordt op gezondheidsrisico’s, legt Steggink uit. “Iedereen kán dus ook aansluiten. En in de praktijk blijkt dat 90 procent van de werknemers dat ook doet. Het is duidelijk dat er behoefte is aan zo’n collectieve verzekering.”

Individuele begeleiding bij re-integratie

Veel bestuurders of managers willen hun medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk helpen. Maar ze hebben soms de perceptie dat bij het aanvullen van het inkomen de prikkel tot re-integratie verdwijnt. “Daar zit een kern van waarheid in”, zegt Steggink. “Daarom adviseer ik ook altijd om te verzekeren tot 70 procent van het laatst verkregen inkomen. Belangrijker is dat Centraal Beheer werkgevers helpt het personeel zo veel mogelijk terug te laten keren naar de werkvloer. Een team van casemanagers biedt individuele begeleiding, in samenspraak met de werkgever. We gaan niet op de stoel van het UWV zitten, want we doen geen beoordeling, en ook niet op de stoel van de arts, we maken niemand beter. We vergroten vooral de kans om weer aan het werk te gaan.”

Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde

Centraal Beheer laat succesvolle re-integratiecijfers zien. In tijden van personeelsschaarste kan de aanvullende verzekering dus een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn, zo legt John Steggink uit. “Werknemers zijn niet verplicht om de aanvullingsverzekering af te sluiten, maar het is wel goed als zij zelf de keuze hebben. In mijn opinie heb je als werkgever minimaal een zorgplicht de werknemer goed te informeren over het risico op een aanzienlijke inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid. In dat verlengde is het aanbieden van een aanvullende collectieve WIA verzekering onderdeel van goed werkgeverschap.”

Meer weten? Inkomensexpert John Steggink of één van onze andere experts vertellen graag wat de WIA Aanvullingsverzekering Zorg & Welzijn van Centraal Beheer precies inhoudt en of het voor uw organisatie interessant kan zijn. Bel (055) 579 8197 of maak direct een vrijblijvende afspraak.

1 REACTIE

  1. In maart van dit jaar hebben wij al gepleit voor het reïntegreren van uitgetreden verpleegkundig personeel. Op verzoek van een verpleeghuis organisatie hebben 3 specialisten een post Covid unit opgezet in een afgeschoten hoekje. Het aanbod van verpleegkundigen en artsen die wilden komen helpen overtrof onze stoutste verwachting. Ook toen hebben we geopperd dat het instellen van Calamiteiten ziekenhuizen in Nederland er voor zou kunnen zorgen dat de reguliere zorg voor het overgrote deel ongemoeid zou blijven. Ook vroegen we na te denken over een reservisten groep van verpleegkundigen en IC personeel die om verschillende redenen met hun beroep waren gestopt maar met kort durende na en bijscholing weer ingezet zouden kunnen worden. Dat alles in maart /april. Door in mijn ogen absoluut zwalkend beleid hebben we kostbare tijd verloren. We hebben te veel vast gehouden aan de bestaande structuren ondanks het feit dat in april al duidelijk werd dat die onvoldoende waren. Nu we aan het begin van de tweede golf staan zul je niet moeten aarzelen om calamiteiten ziekenhuizen aan te wijzen en die Corona zorg te betalen uit de algemene middelen ( beschikbaarheidsgelden) in plaats te proberen deze Covid patiënten in te breien in de reguliere ziekenhuis zorg wat onherroepelijk zal leiden tot verdringing van reguliere zorg met ernstige gezondheidsschade tot gevolg.
    vriendelijke groet,
    J.E.Sluimers Plastisch en reconstructief chirurg en oud tropenarts n.p

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.