Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Google Glass helpt bij reanimatie

Mark van Dorresteijn
De Amerikaanse cardioloog Christian Assad heeft een concept bedacht waardoor Google Glass kan helpen bij een reanimatie.
Google Glass helpt bij reanimatie
Foto: ANP Koen Suyk

De arts is een van de 8000 personen die van Google een Glass heeft gekregen om nieuwe concepten te bedenken. Hij zag mogelijkheden verschijnen om Glass in te zetten tijdens operaties of voor scholing van medische studenten. Assad is daar zelf ook betrokken maar zegt in zijn blog veel meer mogelijkheden te zien. ‘Veel mensen begrijpen niet wat de mogelijkheden zijn van Glass in de gezondheidszorg, daarom heb ik besloten om CPRGlass te bouwen. Op dit moment hebben we een prototype klaar waarmee iedereen de best mogelijke reanimatie uit kan voeren.’

Scenario

Het concept werkt als volgt. De Glass-drager ziet iemand in elkaar zakken en zegt “OK Glass, CPRGLASS”. In beeld verschijnen de bekende ABC-instructies: controle van Airway, Breathing en Circulation. Wanneer de circulatie is gestopt, zegt de gebruiker: “OK Glass, no pulse”. Vervolgens start een algoritme dat via de camera controleert of de circulatie inderdaad gestopt is. Vervolgens start de reanimatie door Staying alive van de Bee Gees af te spelen, volgens de bedenker het ideale ritme voor reanimatie. De Glass-drager ziet ondertussen instructies voor de reanimatie in beeld. Tegelijkertijd worden gegevens bijgehouden over de reanimatie, het wordt gebeld en via GPS wordt de dichtstbijzijnde AED gezocht. Ook het dichtstbijzijnde ziekenhuis krijgt informatie over de voortgang van de reanimatie.

 

EHBO-app

De app die het dichtst in de buurt komt van CPRGlass is de EHBO-app van het Rode Kruis. In deze app worden gebruikers via hun smartphone door de procedure geloodst. De app won dit jaar ook de Health App award.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.