Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Griepvaccins onnodig verspild

Honderden vaccins tegen de Mexicaanse griep dreigen in de prullenbak te verdwijnen omdat gezondheidsinstellingen en bedrijven te grote verpakkingen krijgen toegestuurd. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Het Nederlands Vaccin Instituut levert alleen doosjes van honderd vaccins, ook wanneer instellingen en veel minder nodig hebben. Woordvoerder Toon van Wijk van VWS verklaart tegenover het AD: “De reden dat de vaccins per honderd geleverd worden, is dat er maar een bijsluiter toegevoegd wordt. Ook vervalt de garantie als de doosjes worden opengemaakt om minder vaccins te kunnen versturen. Vaccins die over zijn kunnen niet worden teruggenomen”.

Een verlies zal er zijn

Van Wijk adviseert instellingen zoveel mogelijk samen te werken om op deze manier zo weinig mogelijk vaccins te verspillen. Tientallen instellingen hebben volgens de woordvoerder zo weinig besteld dat ze het verzoek krijgen om samen te werken. “Maar een verlies zal er zijn”, verklaart Van Wijk tot slot tegenover het dagblad.

Vaccins nu schaars

Klink liet eerder weten dat de eerste levering minder vaccins bevat dan verwacht. Het ministerie rekende op zes tot tien miljoen vaccins te ontvangen. Toon van Wijk tegenover Zorgvisie: “Het is nog maar de vraag of we de risicogroepen kunnen vaccineren, er is natuurlijk veel minder geleverd dan afgesproken”

Vaccins straks in overvloed

“Half augustus werd bekend dat het officieel niet nodig is om de hele bevolking te vaccineren”, meldt woordvoerder Van Wijk. Dat betekent een overschot van 24 tot 29 miljoen vaccins. Over de kosten van de 34 miljoen vaccins kan de woordvoerder niets zeggen vanwege afspraken met de vaccinproducenten. Arts en microbioloog Miquel Ekkelenkamp rekent in het NRC Handelsblad op een kostenplaatje van een kwart tot een half miljard euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Nederland krijgt veel minder griepvaccins

‘Klink gooit een half miljard weg met griepvaccins’

Kwart artsen wijst H1N1-vaccinatie af

Geen algehele vaccinatie tegen Mexicaanse griep

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.