Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groei langdurige zorg vorig jaar juist minder sterk

De stijging van de AWBZ-uitgaven tussen 2010 en 2012 wordt vooral veroorzaakt door hogere tarieven als gevolg van de jaarlijkse indexering en de maatregelen voor ‘meer handen aan het bed’. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een ‘factcheck’. Eerder berichtten de media dat de kostenstijging in de langdurige zorg uitsluitend komt door zorgverzwaring. Dit is feitelijk onjuist, volgens de NZa.
Groei langdurige zorg vorig jaar juist minder sterk
Foto: NZa

De analyse van de NZa laat zien dat de groei van de uitgaven aan zorgverzwaring in 2012 lager is dan het jaar ervoor. In 2011 bedroeg de toename in de uitgaven als gevolg van zorgverzwaring bij bestaande en nieuwe cliënten 280 miljoen euro, in 2012 was dit 218 miljoen euro.

Agema-gelden
De belangrijkste oorzaken van de stijgende uitgaven voor langdurige zorg zijn volgens de NZa hogere prijzen als gevolg van de zogenoemde ‘Agema-gelden’: 636 miljoen euro. Daarnaast stegen de kosten met 500 miljoen euro door de jaarlijkse indexering, kwamen er voor 400 miljoen euro meer nieuwe cliënten in de gehandicaptenzorg en was er zorgverzwaring voor 498 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.