Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Groen licht voor vergoedingsregeling pgb

Zorgverzekeraars hebben staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS het groene licht gegeven voor de invoering van een nieuwe vergoedingsregeling voor chronisch zieken en gehandicapten. De verzekeraars noemden de regeling eerder nog cliëntonvriendelijk.
Groen licht voor vergoedingsregeling pgb

De nieuwe vergoedingsregeling is bedoeld voor mensen die door de maatregelen op het persoonsgebonden budget (pgb) tussen wal en schip dreigen te belanden. In een brief aan de Tweede Kamer meldde Veldhuijzen van Zanten dinsdag dat de verzekeraars er mee akkoord zijn dat de vergoedingsregeling per 2012 in gaat. De verzekeraars zien volgens de staatssecretaris geen belemmeringen meer omdat goed overleg is gevoerd over de toelatingscriteria, die de staatssecretaris vóór 1 januari 2012 ‘eenduidig en eenvoudig’ zal uitschrijven.

Criteria

De criteria zullen in ieder geval omvatten dat zorgkantoren de zorgplannen van aanvragers gaan toetsen. De criteria dat mensen minimaal tien uur zorg per week nodig hebben en dat cliënten binnen één gezin gezamenlijk minimaal tien uur per week inzetten, staan ook al vast. Bovendien mogen bewoners van zogenoemde clusterwoningen, die aanspraak kunnen maken op de nieuwe functie ADL-assistentie, onder de criteria vallen. Het ministerie verwacht dat volgend jaar ongeveer 3500 personen van de vergoeding gebruik zullen maken en in 2013 ongeveer 7000 personen. “Het is een nieuwe regeling (…) Dit maakt de ramingen met meer onzekerheden zijn omgeven”, schrijft de staatssecretaris hierover. Er staat een bedrag van vijftig miljoen euro gereserveerd voor de regeling in 2012 en van 145 miljoen in 2013.

PvdA

Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) vindt na deze brief van de staatssecretaris nog steeds dat de pgb-maatregel ‘aan alle kanten rammelt en is gebaseerd op drijfzand-aannames’. “Niemand kent nu de criteria.”

Kleine aanbieders

Tijdens haar overleg met de verzekeraars heeft de staatssecretaris het ook gehad over het contracteren van nieuwe, kleinschalige zorgaanbieders. Volgens de branchevereniging van kleinschalige instellingen contracteren zorgkantoren nauwelijks kleine aanbieders. Veldhuijzen van Zanten schrijft: “Overigens blijkt uit een eerste inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland dat in de eerste contracteerronde 2012 de zorgkantoren ongeveer 175 contracten hebben afgesloten met nieuwe zorgaanbieders. Het gaat om tien procent van alle afgesloten contracten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees de brief van de staatssecretaris

Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

Kleine zorgaanbieders buitenspel door maatregel pgb

‘Staatssecretaris schuift pgb-zorg af naar verzekeraars’

4 REACTIES

 1. Veldhuijzen van Zanten schrijft: “Overigens blijkt uit een eerste inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland dat in de eerste contracteerronde 2012 de zorgkantoren ongeveer 175 contracten hebben afgesloten met nieuwe zorgaanbieders. Het gaat om tien procent van alle afgesloten contracten.”
  Een nieuwe zorgaanbieder is iets anders dan een nieuwe zorgaanbieder die tot en met 2011 alleen in PGB zorg aanbood.

 2. Lees alle reacties
 3. 10% nieuwe zorgaanbieders klinkt zo mooi, maar hoe is de verhouding als je kijkt naar het budget? Is het dan nog steeds 10 % en hoe verhoudt het zich naar het aantal zorgaanbieders die nu enkel op basis van pgb zorg leveren … is het dan nog steeds 10% ??? ik denk het antwoord te weten….

 4. Nu hebben we een PGB voor 15.9 uur verpleging week
  3.9 uur begeleiding op basis van een lichamelijke beperking en
  De verpleging hebben we nodig om 7.00. Dan moet ik ontlasten en anaal getoucheerd worden. Daarnaast moet ik 2 keer per dag gekatheteriseerd worden.
  Ik ga eerst onlasten dan douchen en dan weer op bed katheteriseren.
  Dan wordt ik aangekleed. Om 7.00 uur kan ik alleen via het PGB zorg inkopen want de reguliere zorg begint om 8.00 uur.
  De persoonlijk verzorging wordt in natura gegeven. Om 8.00 dus
  het traject vanaf 7.00 uur koop ik in van het PGB. Ik moet om 7.00 geholpen worden om op 9.30 op kantoor te zijn. Ik werk namelijk met mijn dwarsleasie nog full-time.
  Vervoer met Connexxion wordt niet meer geleverd omdat ik in een verkeerd rolstoel zou zitten wat dus niet het geval is. Ik probeer dus niet een eigen mercedes sprinter te kopen die niet vergoed wordt omdat ik meer verdien dan 33.000 euro. Ik heb al een huisverbouwing achter de rug van 45.000 zelf betaald.
  Wat kan mij nog meer in de weg gelegd worden om als volwaardig burger te participeren. Mijn gevoel is dat ik niet zelf meer mag regelen maar instanties die voor mij zouden moeten regelen doen dat niet en worden juridisch ook niet aangepakt worden.
  Het personlee wat de persoonlijk verzorging komt geven is zo laag opgeleid dat er al meerdere keren complicaties zijn ontstaan door ondeskundig handelen. De verpleegkundigen zijn wegbezuinigd
  Hoe nu verder
  De overheid maakt de zorg duur en niet de patient!!!!
  De reguliere thuiszorg beg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.