Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groene Hart Ziekenhuis heeft primeur nooddrinkwaterinstallatie

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda heeft als enige ziekenhuis in Nederland een unieke nooddrinkwaterinstallatie geïnstalleerd. Daarmee is het ziekenhuis voorbereid op grote calamiteiten in de regio die de watervoorziening stilleggen.
Groene Hart Ziekenhuis heeft primeur nooddrinkwaterinstallatie

Bij een eventuele grote ramp kan de aanvoer van drinkwater via de normale dienstleiding van het waterbedrijf in de regio Gouda, Oasen, in gevaar komen. Daarom heeft het GHZ met het waterbedrijf afgesproken dat er in noodsituaties tankwagens met drinkwater naar het Groene Hart Ziekenhuis worden gestuurd. Dit nooddrinkwater wordt voor de veiligheid met chloor geleverd om bacteriën tegen te gaan. Bij aankomst wordt de tankwagen door middel van een slang aangesloten op een walaansluiting van het Groene Hart Ziekenhuis. Met een hydrofoor- pompinstallatie wordt het water uit de tankwagens gepompt en gefilterd door een koolstoffilterunits. Tenslotte wordt het gefilterde water, nu zonder chloor, in het ziekenhuis verspreid via het normale leidingnet. Dit water is na filtering nu ook bruikbaar voor de laboratoria in het ziekenhuis. Geen enkel ander Nederlands ziekenhuis heeft een dergelijk nooddrinkwatervoorziening.

Leidingbreuk
Volgens woordvoerder Olga Trajkovic van het GHZ is het risico dat het GHZ zonder water komt te zitten naar verwachting vrij klein. ‘Echter, eventuele leidingbreuk door bijvoorbeeld verzakkingen van leidingen of een  grote calamiteit is moeilijk te voorspellen.’ De keuze voor dit systeem is voglens Trajkovic gemaakt in het kader van de bedrijfscontinuïteit. ‘In geval van een grote calamiteit, was er tot op heden geen alternatief voorhanden behalve een beperkte voorraadopslag. De bedrijfscontinuïteit is door deze installatie aanzienlijk verbeterd.’

1 REACTIE

  1. Er worden steeds weer uitvindingen gedaan die elders al lang worden toegepast. Vooral leuk dat men zo trots is op wat men zelf heeft bedacht en daar is ook helemaal niets mis mee. Misschien moet het wiel juist wel vaker opnieuw worden uitgevonden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.