Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks lanceert zorgfonds voor illegalen

De medische zorg voor illegalen is nog steeds niet goed geregeld, vindt GroenLinks. Een waarborgfonds voor illegalen moet daar een eind aan maken.

De initiatiefwet die een dergelijk waarborgfonds mogelijk moet maken werd deze week gepresenteerd door lijsttrekker Femke Halsema. De lijsttrekker hoopt zo een einde maken aan situaties waarin zieke illegalen door ziekenhuizen worden weggestuurd wanneer ze niet in direct levensgevaar verkeren. Dat is volgens haar gebeurd met een vrouw met een bobbeltje in haar borst. “Als er lang genoeg wordt gewacht, wordt zorg vanzelf acuut”, aldus Halsema.

25 Miljoen

Het fonds dekt alleen de zorgkosten van mensen die zich niet kunnen verzekeren. Onverzekerden of daklozen met een Nederlands paspoort vallen daar niet onder. Het gaat om alle zorg uit de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). GroenLinks verwacht dat daar 25 miljoen euro uit de Rijksbelastingpot voor nodig is.

Medisch Noodzakelijk

Volgens Halsema zijn artsen nu wel wettelijk verplicht om medisch noodzakelijke zorg te geven. Er zijn echter steeds meer ziekenhuizen die alleen nog maar acute zorg willen leveren. Dit komt omdat zorgverzekeraars het budget voor zorg aan illegalen beperken. Alleen al in Rotterdam hebben straatdokters, die zich met daklozen bezighouden, tientallen patiënten die geen zorg krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten met een liesbreuk die niet geopereerd worden. (ZorgVisie – Philp van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.