Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GroenLinks neemt macht zorgverzekeraar op de korrel

GroenLinks vindt dat de macht van zorgverzekeraars moet worden beperkt. Dat staat in een dinsdag gepresenteerde initiatiefnota van het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.
GroenLinks neemt macht zorgverzekeraar op de korrel
Foto: ANP Martijn Beekman

‘Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden. Het is tijd voor een nieuw evenwicht tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars’, aldus Ellemeet.

Verschil polissen

Ze wil dat bereiken door onder meer het aantal polissen terug te brengen tot twee en het marketingbudget van zorgverzekeraars in drie jaar te halveren. Volgens het Kamerlid is voor heel veel mensen op dit moment onduidelijk wat de verschillen tussen de polissen zijn.

Ellemeet wil ‘de solidariteit’ terug in het zorgstelsel. Daarom moet er een eind komen aan de budgetpolis en wil ze ook dat het straks niet meer mogelijk is om te kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie.

Ook vindt ze dat de positie van artsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen moet worden versterkt ten opzichte van de zorgverzekeraars. Hierdoor moet goede zorg en niet de prijs centraal komen te staan.

NPCF

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie NPCF is erg blij met de initiatiefnota van GroenLinks. ‘Het legt de vinger op de zere plek. De dominantie van zorgverzekeraars, maar ook van zorgaanbieders, is te groot”, vertelt directeur Wilma Wind. Volgens haar zien consumenten door de wildgroei aan zorgpolissen de bomen het bos niet meer. ‘Er is heel veel ongenoegen bij patiënten, daar moet iets aan gebeuren. Het is heel erg nodig dat ze over goede patiënteninformatie kunnen beschikken’, aldus Wind.

ZN

Een woordvoerder van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wilde geen inhoudelijk commentaar geven op de initiatiefnota van GroenLinks. Hij bestrijdt echter dat zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, altijd het onderspit delven ten opzichte van zorgverzekeraars. ‘Maar een aantal verbeteringen in het zorgstelsel zijn zeker mogelijk en noodzakelijk. Daar zijn wij ook over in gesprek’, zegt de woordvoerder. Bekijk hieronder de nota (ANP)

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    U kent het ontstaan van ziekenfondsen en particuliere verzekeraars ongetwijfeld.
    Wanneer de zorgverzekeraar verplicht wordt om vertegenwoordigers van patientenverenigingen te raadplegen bij het beleid,gaat het dan beter?
    Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.