Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks wil actie voor onverzekerden

Redactie Zorgvisie
DEN HAAG - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet ingrijpen tegen artsen en ziekenhuizen die onverzekerden medische hulp onthouden. Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks eist dat in schriftelijke vragen die hij aan de minister heeft gesteld

Vendrik is ongerust over een artikel in de Volkskrant van zaterdag, waaruit blijkt dat vooral ziekenhuizen van onverzekerde illegalen eerst betaling eisen voordat ze hulp willen verlenen. Vendrik heeft Hoogervorst al eerder hierop aangesproken. Volgens het Kamerlid legt de minister de wet ten onrechte zo uit dat aan onverzekerden alleen ‘acute zorg’ geboden zou moeten worden, terwijl zij volgens de wet recht hebben op ‘medisch noodzakelijke zorg’.

Rapport

Ook uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat Hoogervorst onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat er veel onduidelijkheid bestaat over de vraag op welke zorg onverzekerden recht hebben. Veel ziekenhuizen zouden hen alleen willen helpen in acuut levensbedreigende situaties.

Twijfel

Maar volgens Vendrik is er geen reden voor twijfel. Bij de behandeling van de zogeheten Koppelingswet, waarin de zorg voor illegalen is geregeld, is in 1999 met toenmalig minister van Volksgezondheid Els Borst afgesproken dat onverzekerden recht hebben op vrijwel alle zorg uit het basispakket, aldus Vendrik. (ANP)

Lees ook:

IGZ: Acute Zorg onverzekerden in orde

Rapport IZG

Rapport CBS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.