Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

GroenLinks wil verdubbeling pgb’s in 2016

Mark van Dorresteijn
GroenLinks wil in een nieuwe kabinetsperiode het persoonsgebonden budget (pgb) uitbreiden en verbeteren. Twee keer zoveel mensen moeten gebruik kunnen maken van een pgb. Dat staat in een plan van Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks.
GroenLinks wil verdubbeling pgb's in 2016

‘Door het pgb kunnen mensen zelf kiezen wie ze verzorgt en hoe ze verzorgd worden. Zo hebben ze de grootste kans zelfstandig te leven, thuis te wonen en te werken. Mensen moeten de regie over hun eigen zorg kunnen houden, dat is beter en goedkoper’, aldus Sap.

Uitbreiden

Om tot de verdubbeling te komen moet een pgb mogelijk zijn bij elke zorgvraag. GroenLinks vindt dat mensen met een kleine zorgvraag niet minder recht hebben op eigen regie. De urengrens moet om die reden geschrapt worden. In elke gemeente moeten zorgbehoevenden kunnen kiezen voor het pgb. De ‘kan-bepaling’ moet daarom van tafel, vindt GroenLinks.

Verbeteren

Om het pgb te versterken, moet er een integraal participatiebudget komen voor zorg, werk en onderwijs. Zo’n budget maakt het makkelijker voor de cliënt en bovendien voorkomt het bureaucratie. Tot slot moeten pgb en zorg in natura gelijkwaardig zijn. Voor welke vorm iemand ook kiest, de verantwoording, rechten en plichten horen hetzelfde te zijn.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Phil Nijhuis)

Lees meer:

Pgb-plan: Het PGB heeft de toekomst! (PDF)

6 REACTIES

  1. Ach @Marijke, ik denk dat zij daar wel over gehoord heeft maar dat zij gewoonweg snapt dat voor heel veel mensen die aanzuigende werking en toenemende zorgvraag niet opgaat. Of wil u beweren dat ik in 1976 al op internet een spierziekte opgezocht heb zodat ik in 1997 een pgb budget kon krijgen??????????

  2. Lees alle reacties
  3. Sap zet weer zo’n LINKSE deur open die veel, heel veel geld kost (doet LINKS altijd) en veel oneigenlijk gebruik veroorzaakt. Hang de vlag uit als LINKS in totaal een zeteltje of 10 gaat krijgen. Is gewoon een verkiezingsstunt van Sap. Zeg vaak: Het kan dus nog erger na Halsema.

  4. Ik zie de koppen al weer voor me over fraude met het pgb, dat wordt zo echt een heel lucratieve business. Al die controle die dan weer nodig is gaat veel geld kosten. Zorginstellingen zijn niet te vertrouwen, dus dan stoppen we ons vertrouwen maar in schimmige bureautjes die maar al te graag de rompslomp (en het geld) uit handen nemen van de client.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.