Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groningse ziekenhuizen vragen hulp gemeente rookvrij te worden

Het Martini Ziekenhuis in Groningen dient bij de gemeente Groningen een verzoek voor een rookvrije zone in, waarmee ook de publieke ruimte bij het ziekenhuis rookvrij kan worden. Het verzoek past binnen de wens van het ziekenhuis om per 1 januari 2019 volledig rookvrij te zijn. Ook het UMCG grijpt de kans om per januari 2019 volledig rookvrij te worden.
Stop Roken Istock 470843796

Het Martini Ziekenhuis zelf is al een tijd rookvrij en binnenkort worden ook de rookhokjes voor de entree weggehaald om het hele terrein rookvrij te laten zijn. Medewerkers krijgen hulp bij het stoppen met roken en ook patiënten worden geholpen bij stoppen met roken.

Verplaatsen

Tussen het voorplein van het ziekenhuis en het parkeerterrein voor medewerkers ligt een busbaan. Dat is publieke ruimte waarover het ziekenhuis niets te zeggen heeft. ‘Wij denken dat de rokers zich simpelweg verplaatsen naar de bushokjes’, zegt een communicatiemedewerker van het ziekenhuis. ‘Dat willen we voorkomen. Het is onwenselijk dat longpatiënten door rook heen moeten lopen om bij het ziekenhuis te komen.’

Handhaven

Het Martini Ziekenhuis worstelde al langer met de busbaan en hoe ze ook dat gedeelte rookvrij zouden kunnen krijgen. Nu ziet het er naar uit dat de gemeente het ziekenhuis gaat helpen. In het kader van de lokale coalitie ‘Groningen op weg naar een Rookvrije Generatie’ kunnen alle organisaties in Groningen een verzoek voor een rookvrije zone indienen bij de gemeente. De aanvrager, in dit geval het ziekenhuis, wordt gevraagd actief mee te helpen aan het bekendmaken en handhaven van het verbod. De gemeenteraad beslist in september over de rookvrije zones.

UMCG

Ook het UMCG gaat de gemeente vragen om rookvrije zones. Het gaat hier om twee zones; de ene zone is een stuk stoep -nu van de gemeente- van ongeveer 80 vierkante meter bij de zij-ingang, de andere zone ligt voor de hoofdingang, het stuk terrein vanaf de ventweg tot en met de eigenlijke weg. Ook hier ligt een stoep tussen waar nu vaak rokers staan. De aanpak is stapsgewijs. Op den duur kunnen er nog meer rookvrije zones bijkomen.

Boodschap

Verslavingsarts Robert van de Graaf en coördinator van het Nederlands Netwerk voor Rookvrije Zorgorganisaties is enthousiast. ‘Met het wijzigen van de Algemene plaatselijke verordening kun je een stuk publiek terrein rookvrij laten worden. Dit zou in het hele land kunnen gebeuren waardoor ook andere ziekenhuizen die met soortgelijke situaties als het Martini Ziekenhuis kampen, geholpen zijn. Er zijn nogal wat ziekenhuizen met publieke straten dwars door het terrein. Op het moment dat je als ziekenhuis je terrein rookvrij maakt, gaat een deel van de rokers precies op de grens staan. Dat past niet bij de boodschap die je als ziekenhuis wilt uitstralen.’

Zien

Van de Graaf: ‘Zien roken doet roken. Rokers en ex-rokers worden verleid door mensen die roken. Als je net een hartinfarct hebt overleefd en je bent gestopt met roken en je komt naar het ziekenhuis voor een controle, dan zit die rook weer in je kleren en je ruikt de rook tijdens het polibezoek. De kans bestaat dan dat je weer terugvalt door mensen die je niet kent. Ik vind dat je als ziekenhuis een taak hebt om te voorkomen dat mensen roken en ook dat je mensen ziet roken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.