Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot onderzoek naar knellende zorgcontracten

De Consumentenbond en artsenorganisatie VvAA starten een grootschalig onderzoek naar zorgcontractering. Het onderzoek moet inzicht geven hoe afspraken tussen zorgverleners en zorgverzekeraars tot stand komen en welke consequenties die hebben voor de zorg aan patiënten. Voor het onderzoek worden circa 25.000 zorgverleners benaderd. Niet eerder werd op deze schaal onderzoek gedaan naar contractering.
argumentfotoalia400.jpg
Foto: Fotolia

Jaarlijks gaan zorgverzekeraars met een groot aantal zorgverleners en zorginstellingen in onderhandeling om afspraken te maken over de te leveren zorg en de vergoeding daarvan. Daar is de afgelopen jaren steeds meer om te doen. De Consumentenbond en VvAA slaan de handen ineen om te onderzoeken of voorwaarden die zorgverzekeraars in hun contracten opleggen aan zorgverleners ongewenste consequenties hebben voor de zorgverlening aan patiënten. Waar lopen zorgverleners tegenaan? Met welke voor de zorgverlening aan hun patiënten belangrijke aspecten in de contractering worden zorgverleners geconfronteerd? Welke afspraken worden gemaakt, onder welke voorwaarden, met welke verzekeraars? En wat is de invloed van die voorwaarden op de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorgverlening? Ook wordt onderzocht wat zorgverleners in het proces belangrijk vinden. Op 30 augustus worden ruim 25.000 zorgprofessionals benaderd, allen lid van VvAA waarbij ruim 120.000 zorgverleners zijn aangesloten.

Inkoop
Edwin Brugman, directeur Kennismanagement en Netwerken van VvAA, ziet dat contractering steeds meer impact heeft op de zorg die wordt geleverd. ‘Zorgverlening is een zaak tussen patiënt en zorgverlener. Maar de afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgverleners via de contractering – de zorgverzekeraars noemen dit ‘inkoop‘ – hebben een steeds grotere impact op de zorgverlening zelf. Niet voor niets klagen zorgverleners over het feit dat de zorgverzekeraars steeds meer invloed uitoefenen op wat er in de behandelkamer gebeurt. Voor consumenten – want iedereen kan patiënt worden – is het belangrijk te weten in hoeverre zij hinder kunnen ondervinden van afspraken tussen zorgverlener en zorgverzekeraar. Vanuit dit tweeledige perspectief hebben Consumentenbond en VvAA de handen ineengeslagen en doen zij onderzoek naar de ervaringen van zorgverleners met de verschillende zorgverzekeraars op het gebied van contractering.’

Budgetplafonds
Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Als je een zorgverzekering kiest, wil je dat die verzekering ook levert wat je er van verwacht. Die verwachting concreet en realistisch maken is al moeilijk genoeg, ook zonder beperkende afspraken tussen zorgverzekeraar en zorgverlener. Voor consumenten blijven die afspraken over beperkingen in de te leveren zorg (bijvoorbeeld budgetplafonds) buiten het zicht en dus kan dat leiden tot teleurstellingen als er een beroep op de zorg gedaan wordt. Voor zover dit soort afspraken gemaakt worden, moeten ze in ieder geval voor consumenten vooraf klip en klaar zijn.’

Zorgverlening
De onderzoeksresultaten worden in november van dit jaar bekendgemaakt. Met de resultaten van dit onderzoek wordt er voor het eerst een breed inzicht verkregen in hoe groot de impact van contractering is op het zorgverleningsproces. Daarnaast geeft het zorgverleners zelf meer inzicht in de initiatieven die op dit moment spelen in het kader van de zorgcontractering en biedt het handvatten om zelf ook meer regie uit te oefenen op dit proces.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.