Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groot onderzoek naar kosteneffectiviteit top ggz gestart

Een drie jaar durend onderzoek naar de kosteneffectiviteit en doelmatigheid van topklinische ggz kan van start nu het Innovatiefonds Zorgverzekeraars de uitvoering van het project financiert.
Groot onderzoek naar kosteneffectiviteit top ggz gestart

De stichting Topklinische GGz (TOPGGz) voert het onderzoek uit samen met het iMTA, een onderdeel van het instituut Beleid &Management Gezondheidszorg van de Eramus Universiteit Rotterdam. Met de resultaten wil de stichting een belangrijke slag maken in het verbeteren van de doelmatigheid van de ggz.

Rivierduinen, Altrecht en De Viersprong

Het onderzoek zal zich toespitsen op twee doelgroepen, namelijk eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Een aantal afdelingen met het TOPGGz keurmerk, waaronder Centrum Eetstoornissen Ursula, onderdeel van Rivierduinen, Altrecht Eetstoornisen Rintveld en De Viersprong werken mee.

Resultaat tweede lijn

Er zijn in het project drie fases te onderscheiden. De eerste fase richt zich op het in kaart brengen van de kenmerken van derdelijns patiënten, oftewel patiënten met een topklinische zorgvraag. Het gaat altijd om patiënten met zeer complexe en ernstige problematiek die in de tweede lijn onvoldoende resultaat hebben gehad van een behandeling. Het is belangrijk te onderzoeken wat de specifieke kenmerken zijn van deze patiënten om ze beter en sneller te herkennen en de patiënten ‘te matchen’ met een effectieve vorm van zorg.

Kosten

In de tweede fase bekijken de wetenschappers de kosteneffectiviteit van innovatieve interventies die deze TOPGGz afdelingen uitvoeren. Hierbij wordt zowel gekeken naar de reductie van symptomen, het verbeteren van kwaliteit van leven, zorgkosten en –zorgconsumptie, maatschappelijke kosten zoals het voorkomen of verminderen van arbeidsuitval en last but notleast de ‘last’ die de ziekte meebrengt voor familie en mantelzorgers.

Verwijzen

De derde fase houdt zich vervolgens bezig met het ‘matchen’ van de geselecteerde derdelijns patiënten met het meest kosteneffectieve zorgaanbod. Onderzocht zal worden welk model ervoor kan zorgen dat patiënten zo snel mogelijk op de juiste plaats gediagnosticeerd en behandeld worden. Het is de bedoeling om de geïdentificeerde derdelijns patiënten zo snel mogelijk te verwijzen naar een topklinische afdeling, maar andersom patiënten die ten onrechte op een topklinische afdeling behandeld worden terugverwijzen naar de reguliere tweedelijns ggz. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP XTRA Lex van Lieshout)

Lees meer:

Drie keurmerken TOPGGz voor Altrecht en Parnassia

‘Korting bedrijgt topklinische zorg’

Topklinische ggz heeft hoog rendement

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.