Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Groot ziekenhuislab op komst in Zuid Nederland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en Rivas Zorggroep gaan hun laboratoria onderbrengen in een gezamenlijke BV.
Groot ziekenhuislab op komst in Zuid Nederland
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De ziekenhuizen in respectievelijk Dordrecht, Goes en Gorinchem hebben hun voornemen aangemeld bij de Autoriteit Consument en Markt.

Aandeelhouders

Als centraal laboratorium fungeert het lab in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Hier worden de ingewikkelde onderzoeken voor de drie ziekenhuizen uitgevoerd. In de andere twee ziekenhuizen blijven kleine laboratoria bestaan voor het eenvoudige bloedonderzoek. De ziekenhuizen worden aandeelhouder van de BV die los komt te staan van de ziekenhuizen. Naar verwachting krijgt de BV, die nog een naam moet krijgen, in 2014 zijn beslag. Volgens de voorlichter van het Albert Schweitzer Ziekenhuis gebeurt de samenvoeging met behoud van arbeidsplaatsen.

Modernste lab

Het Albert Schweitzer investeert ruim 10 miljoen euro in een nieuwe robotstructuur binnen het centrale laboratorium. Naar eigen zeggen, ontstaat zo het modernste ziekenhuislab van het land. Driekwart van de onderzoeken vindt volledig automatisch plaats. Hierdoor kan de uitslag binnen een uur bekend zijn, wat nu nog dubbel zo lang is. Dit verhoogt de efficiëntie en werkt daardoor naar men hoopt kostenbesparend. De BV staat open voor meer toetreders. Met het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam zijn gesprekken gaande, zo zegt de voorlichter.

2 REACTIES

  1. Terecht dat laboratoria fuseren. Ook in Den Haag is één lab voor de ziekenhuizen. Geen nadelen voor patiënten, wel financiële voordelen. En in Utrecht was er een poging tot een dergelijk lab.
    Jammer alleen dat er nu relatief kleine streeklaboratoria ontstaan. Die zullen tzt natuurlijk fuseren tot een stichting op 3 locaties in Nederland. Dit proces is vergelijkbaar met het proces dat de bloedbanken afgelegd hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.