Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootschaligheid leidt niet tot kloof bestuur–werkvloer

Grootschaligheid leidt niet tot een kloof tussen bestuur en werkvloer. Dat blijkt uit het proefschrift Zorg op afstand, waarop Annemiek Stoopendaal vandaag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Afstand tussen bestuurders en medewerkers ontstaat niet doordat de organisatie te groot is, concludeert Stoopendaal uit onderzoek binnen drie zorginstellingen. Belangrijker dan fysieke afstand is het gedrag van de bestuurder. “Als de bestuurder rondloopt op de locatie maar hun niet groet, dán vinden mensen pas dat er een grote afstand is”, zegt de promovenda. De onderzochte zorgbestuurders overbruggen de fysieke afstand tussen locaties door bijvoorbeeld mensen te laten rouleren en ontmoetingen te organiseren. Voor de mentale afstand tussen afdelingen of tussen beleid en uitvoering hebben ze minder oplossingen, constateert Stoopendaal.

Niet te veel aandacht

De mentale afstand tussen zorgverleners en bestuurders, ligt lang niet altijd aan de laatste. Juist professionals houden afstand om hun eigen beslissingsruimte te verdedigen tegen bemoeienis van het management. Stoopendaal: “Medewerkers willen wel aandacht van het bestuur, maar niet te veel, want dan voelen ze zich gecontroleerd. Als bestuurders mee komen lopen op de werkvloer, voelen ze zich vaak niet erg uitgenodigd.”

Praktische kennis

Teamleiders zijn in de praktijk niet de verbindende schakel tussen het bestuur en de zorgverleners. Ze zijn geen meewerkende voormensen, maar zijn vooral aan het vergaderen, plannen en administreren. “De kloof tussen beleid en uitvoering begint dáár”, zegt de promovenda. “Medewerkers zeggen dat ze merken dat hun leidinggevende niet weet wat het is om het zo druk te hebben of om zulke ingewikkelde zorg te verlenen. Die praktische kennis komt niet meer door bij het management.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Zorginstellingen blijven uitdijen

Kamer verontrust over fusies in zorg

Het dichten van de kloof tussen bestuur en professionals

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.