Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote onduidelijkheid overheveling begeleiding naar Wmo

De Tweede Kamer wil nog slijpen aan de overgang van de functie begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo. Het Kamerdebat wordt volgende week voortgezet met veel moties op de agenda. Het blijkt dat begeleiders in de Wmo nu al op een lager salaris worden gezet. De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over een doelmatigheidskorting van 5 procent op de gemeentebudgetten.
Grote onduidelijkheid overheveling begeleiding naar Wmo

Zowel de gemeenten als de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) willen dat de invoering wordt uitgesteld tot 1 januari 2014. Dan kan in een keer voor iedereen de overgang van de begeleiding naar de Wmo goed voorbereid ingevoerd worden. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil vanaf 2013 een jaar ‘oefenen’ met nieuwe klanten. ChristenUnie-Kamerlid Esmée Wiegman begint ook ernstig te twijfelen of er ‘voldoende voorbereidingstijd’ is om de overheveling per 1 januari 2013 in te laten gaan. ‘We gaan dit wetsvoorstel er niet als een gek doorheen jassen. We missen nog te veel informatie.’

Specialistische zorg

In het Kamerdebat over de overgang van de begeleiding van de AWBZ naar de Wmo vorige week bleek dat er nog heel wat hobbels genomen moeten worden. De gehandicaptenzorgkoepel VGN had een lobby ingezet voor specifieke groepen die specialistische zorg nodig hebben. De ChristenUnie maakte zich er sterk voor om de specialistische zorg voor auditief- en visueel beperkten landelijk in te kopen. Daar stemde de staatssecretaris uiteindelijk in toe. Gedurende het debat nam het aantal moties en amendementen toe. Volgende week gaat het debat in een derde termijn verder. Discussie was er over de besparing die de staatssecretaris wil behalen met de beperking van het persoonsgebonden budget (pgb). Veldhuijzen van Zanten wil een doelmatigheidskorting van 5 procent op de gemeentebudgetten toepassen bij de overheveling.

Esmée Wiegman

Volgens Esmée Wiegman van de ChristenUnie schept de staatssecretaris te weinig financiële duidelijkheid. De pgb-maatregel kan volgens Wiegman en andere Kamerleden leiden tot hogere Wmo-kosten voor gemeenten. ‘Meer mensen met een zorgvraag zullen zich tot de gemeenten richten.’

Linda Voortman

Voor collega-parlementariër Linda Voortman (foto) van GroenLinks zijn de invoering van de wet in 2014, de financiële onderbouwing en het behoud van het pgb in de Wmo speerpunten. Over dat laatste punt deed regeringsfractie VVD een opvallend voorstel. Voortman: ‘Zij willen het pgb in de Wmo behouden voor een aantal specifieke zaken. Wij willen dat gemeenten de verplichting hebben om een pgb aan te bieden voor begeleiding. Of hier geld voor is, moet blijken uit de financiële grondslag van deze wetswijziging. De staatssecretaris heeft ons beloofd te laten zien waar zij de besparingen op baseert die deze wetswijziging volgens haar kunnen opleveren.’ (Zorgvisie – Carolien Stam /Wouter van den Elsen / Beeld ANP Koen Suyk)

Lees meer:

IGZ voor gemeenten

Staatssecretaris weigert uitstel overheveling begeleiding

Dupuis: ‘Wetswijzigingen Wmo zijn zonde van de tijd’

Gemeenten willen vrijheid bij uitvoering begeleiding

2 REACTIES

  1. Nu valt het in Zwolle goed uit (complimenten daarvoor)maar al jaren waarschuw ik in deze rubriek dat het onderbrengen van de WMO bij gemeenten HARTSTIKKE FOUT IS. Van 2 mensen die dezelfde handicap hebben maar in verschillende gemeenten wonen kan de ene gehandicapte afgeknepen worden omdat zijn gemeente noodlijdend is en in een andere gemeente heeft men voldoende financiële middelen. Of je hebt de gemeentefriek (kloothommels noem ik die) die meent dat hij het zo en zo moet doen, zo zuinig mogelijk moet doen, om vooral ook op die manier aan zijn carrière te werken (dus over de ruggen van de gehandicapten); vandaar de term oetlul. En dan nog dit. De gemeente heeft (als voorbeeld) 15 potjes. Voor groenvoorziening, voor WMO, voor stadsonderhoud, voor sportvelden en clubs en nog een aantal. Het is voor een gemeenteambtenaar/supporter van de plaatselijke club eenvoudig om voostellen te doen om de pot van WMO maar geheel of voor een deel om te schudden in de pot van zijn geliefde club. U denkt dat ik dit alles verzin. Ik heb daar keiharde voorbeelden VAN ALLE DRIE DE GESCHETSTE VOORBEELDEN, te weten: noodlijdende gemeente, klootzak van een ambtenaar en potjes verwisselen. Trouwens dit land heeft de mond vol over discriminatie: wat te denken van een rijke gemeente die een automatische rolstoel geeft en de andere (noodlijdende)gemeente die een duwrolstoel geeft aan een vrouw die haar man van 90 kg in een rolstoel heeft zitten. Zwolle doet het gelukkig goed maar dat hoeft lang niet (en is ook niet) in elke gemeente het geval te zijn. DROMEN JULLIE MAAR LEKKER DOOR

  2. Lees alle reacties
  3. Alles gaat over de overheveling van Begeleiding en Kortdurend verblijf naar de WMO. Terwijl er nog een groter probleem aankomt voor o.a. kinderen afhankelijk van Medisch specialistische verpleging. Dat wordt eind dit jaar de AWBZ uitgeknikkerd naar de zorgverzekeringswet toe. De verpleging mogen de pgb thuiszorgwerkers (combi Persoonlijke verzorging-Begeleiding-Verpleging)dan niet meer doen. Daar moet dan weer een vreemde van een thuiszorginstelling (ZIN) voor binnengelaten worden. Het is de vraag hoe snel die er kunnen zijn als je kind op stikken staat en uitgezogen moet worden. Echt weer een maatregel van een voorbereidende commissie met zorgorganisaties en zonder ouders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.