Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Grote stijgingen overlevingskansen kankerpatiënten

Voor vrijwel alle soorten kanker stegen de overlevingskansen de afgelopen decennia. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.
Grote stijgingen overlevingskansen kankerpatiënten
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Van alle kankerpatiënten geneest nu ongeveer 61 procent. Vergeleken met de periode hiervoor (2001-2005) zijn de overlevingskansen in 2006-2010 met 4 procent gestegen. De overlevingskansen van patiënten met lymfklierkanker stegen zelfs met 9 procent en van nierkanker met 7 procent. Dat meldt het Kankercentrum Nederland (IKNL), dat de Nederlandse Kankerregistratie beheert.

Kwaliteitsverbeteringen
De overlevingskansen variëren sterk per soort kanker. Patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker hebben goede overlevingskansen (inmiddels allemaal hoger dan 85 procent), maar het percentage longkankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, bedraagt 16 procent en bij alvleesklierkanker is dat zelfs maar 6 procent. Deze verschillen komen vooral doordat de laatste vormen van kanker vaak pas in een laat stadium worden ontdekt waardoor behandeling niet meer mogelijk is. Ook is er variatie in agressiviteit en behandelmogelijkheden van de verschillende soorten kanker. Hoewel nog niet altijd even succesvol of mogelijk blijken investeringen in onderzoek en kwaliteitsverbeteringen wel hun vruchten af te werpen.

Lymfklierkanker
De overlevingskansen van patiënten bij wie lymfklierkanker werd ontdekt in de periode 2006-2010 waren 9 procent hoger dan in de vijf jaar daarvoor. Lymfklierkanker treft jaarlijks ruim 4.000 vaak jonge mensen (= 4 procent van alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland). Er zijn veel verschillende vormen van lymfklierkanker, waarbij het beloop van de ziekte en de behandeling per vorm verschilt. De cijfers hebben betrekking op de groep van lymfklierkanker die wordt aangeduid als ‘agressief non-Hodgkin lymfoom’.

Duur geneesmiddel
De stijging van de overlevingskansen valt grotendeels samen met de invoering van een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van lymfklierkanker tussen 2000 en 2005. Dit geneesmiddel – Rituximab – is speciaal gericht op kwaadaardige lymfekliercellen en wordt vooral toegepast bij agressieve vormen van lymfklierkanker als aanvulling op chemotherapie. Rituximab is geclassificeerd als ‘duur geneesmiddel’.

Toename prevalentie
Niet alleen de kansen om kanker te overleven nemen toe, ook het aantal mensen dat kanker krijgt, stijgt. In 2011 kregen 100.600 mensen kanker, ongeveer 4 procent meer dan in 2010 (96.500). Huidkanker komt het meeste voor met 14.400 gevallen in 2011, gevolgd door kanker van de borst (14.100), darm (13.300), long (11.700) en prostaat (11.400). Vooral het aantal gevallen van huidkanker was in 2011 veel hoger dan in 2010 (+12 procent).

IKNL verzamelt, analyseert en levert gegevens voor de epidemiologie en voor onderzoek naar kwaliteit van zorg.

Nederlandse Kankerregistratie
De Nederlandse Kankerregistratie is de enige oncologische ziekteregistratie met betrouwbare en objectieve gegevens van Nederlandse kankerpatiënten vanaf 1989. De database bevat ruim 95 procent van alle gevallen van kanker in Nederland. In West-, Midden-, Oost-Brabant en Noord-Limburg neemt Integraal Kankercentrum Zuid de registratie voor zijn rekening.

4 REACTIES

  1. @woordvoerder IKNL: dat is heel mooi, alleen maak je geen sterke indruk…
    Want beginnen met je boodschap en die dan niet onderbouwen is niet wetenschappelijk en overtuigend. Daardoor blijft je boodschap een mening en hebben we nog geen antwoord op de vraag van Rob.
    Hopelijk snappen de overige werknemers van uw dit principe organisatie dat wel.

  2. Lees alle reacties
  3. @Rob: In principe geldt voor alle tumorsoorten dat er steeds betere zorg wordt geleverd. Bij de ene meer dan bij de andere. Daarnaast worden sommige tumoren eerder gediagnosticeerd door vroege opsporing: borstkanker, prostaatkanker en straks ook darmkanker. Daar houdt IKNL bij de registratie in de NKR al rekening mee.

  4. Ook de kennis wat kanker is, neemt toe onder de mensen. Boeken als: De Keizer aller Ziektes van Siddhartha Mukherjee (goed boek) en het Kanon Oncologie geven een goede visie op kanker. Het helpt daarbij om kanker te accepteren zoals de ziekte is, en de laatste duurste kuren achter te stellen aan de kwaliteit van het resterende leven.

  5. Als mensen sneller worden gediagnosticeerd dan zal de vijfjaars-overleving verbeteren, ook zonder enige vorm van behandeling. Hierdoor is het niet duidelijk of de zorg nu beter is, of dat mensen langer leven in de wetenschap dat ze kanker hebben. De registratie moet hierop worden aangepast en dat is goed mogelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.