Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote tevredenheid over buitenlandse zorg

Mark van Dorresteijn
Nederlanders die voor hun zorgvraag naar het buitenland gaan, zijn zeer tevreden over de zorg die zij krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Nivel onder 157 panelleden.
Grote tevredenheid over buitenlandse zorg
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De meeste mensen gaan voor heup- of knieoperaties en rugproblemen zoals hernia’s naar het buitenland. Vooral mensen uit de grensstreken. Ook lieten een paar patiënten een preventieve scan uitvoeren.

Sneller of beter

Mensen geven aan vooral naar het buitenland te gaan voor zorg omdat ze daar sneller worden geholpen. Anderen kennen een specialist die daar werkt en veel van de specifieke aandoening weet. Ook geven sommigen aan dat de service en dienstverlening in het buitenland beter zijn. Bijna allemaal geven ze aan dat de zorg in het buitenland aan hun verwachtingen voldeed of die zelfs overtrof.

Reizen en procedures

De meest genoemde redenen om niet naar het buitenland te gaan voor zorg zijn: dat mensen er tegenop zien meerdere keren te moeten reizen, dat ze onbekend zijn met de procedures en gebruiken daar, dat het veel administratie vergt en dat ze meer vertrouwen hebben in de Nederlandse zorgverleners.

Contracteren buitenlandse zorg

Twee derde van de mensen die voor zorg naar het buitenland ging, vroeg hiervoor vooraf informatie op van de zorgverzekeraar. Nivel-onderzoeker Margreet Reitsma: ‘Zorgverzekeraars zijn een belangrijke bron van informatie, met name over de kosten. Als zorgverzekeraars zorg in het buitenland contracteren, zullen naar verwachting vooral de grensbewoners vaker van zorg in het buitenland gebruik gaan maken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.