Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote toename heup- en knieoperaties verwacht

Mark van Dorresteijn
Het probleem van overgewicht in Nederland leidt niet alleen tot meer suikerpatiënten en mensen met hartklachten, maar ook tot een toename van het aantal heup- en knieoperaties. Het aantal stijgt met respectievelijk 150 procent tot 50.000 per jaar en 300 procent tot 60.000 per jaar.

Dat toont een studie aan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo maakt de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) dinsdag bekend.

Toename

De toename wordt niet alleen door obesitas veroorzaakt maar ook door de actievere levensstijl van senioren, een hogere levensverwachting en betere langetermijnresultaten. “Er komt veel ellende op ons af”, zegt Van der Togt, directeur van de NOV. “Daar moet je je tegen weren door genoeg orthopeden op te leiden.” Hij pleit voor een versnelde groei van het aantal orthopedisch chirurgen.

Zorglast

In de periode 1995-2005 steeg het aantal ingebrachte heupprotheses en knieprotheses door artrose respectievelijk van 13.785 naar 20.715 (een toename van 50 procent) en van 4.916 naar 14.565 (een toename van bijna 200 procent). “Om deze zorglast adequaat op te vangen moet het aantal orthopeden in Nederland fors toenemen. En wel van zeshonderd in 2009 naar 1100 in 2012. Bij ongewijzigd beleid ontstaan er voor de orthopedische zorg nieuwe wachtlijsten.”

Buitenland

Het gevolg van een te beperkte orthopedische zorgcapaciteit in Nederland is dat patiënten orthopeden in het buitenland opzoeken. (ANP)

Lees ook:

Te weinig zorgcapaciteit bij borstkanker

Obesitas-kliniek opent zijn deuren

‘Registratie prothesen goed voor patiënt’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.