Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote toename psychiatrische patiënten Amsterdam

Het aantal in behandeling genomen patiënten met langdurige psychische problemen in Amsterdam is tussen 2000 en 2005 met de helft toegenomen. Dat meldt het stadsblad Parool. De toename blijkt uit onderzoek van de GGZ-instellingen in Amsterdam dat gisteren is bekendgemaakt.

In het jaar 2000 behandelden de Amsterdamse GGZ-instellingen 3000 patiënten met ernstige en langdurige psychische problemen. In 2005 was dat aantal gestegen tot 4500. Buiten Amsterdam nam het aantal ernstig en langdurig psychiatrische patiënten ook toe, maar hier ging het om een toename van 22 procent.

Terugval

Ongeveer 85 procent van de ondervraagde Amsterdamse patiënten is tevreden over de hulp van de GGZ. Wel klaagt ongeveer een kwart van de patiënten die lijden aan schizofrenie over de werking van de medicatie. Daarnaast hebben bijna alle patiënten last van bijwerkingen. Een kwart stopt dan ook wel eens met het gebruik. De helft gebruikt de medicijnen niet volgens het voorschrift van de arts. De kans op terugval en psychiatrische opname wordt hierdoor groter.

Lichamelijke klachten

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal patiënten met lichamelijke klachten groot is. Ongeveer de helft van de onderzochte groep heeft een of meer somatische aandoeningen. Ruim een kwart is verslaafd aan alcohol of drugs. (Het Parool)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.