Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haaglanden MC overweegt sluiting Bronovo en Antoniushove

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Haaglanden Medisch Centrum (HMC) hakt in januari de knoop door over eventuele sluiting van de locaties Bronovo en Antoniushove. HMC Westeinde blijft sowieso open.
SEH Westeinde boekt tijdwinst
Foto: SEH HMC locatie Westeinde

Dat meldt het AD. Het HMC wil de dreigende sluiting van Bronovo en Antoniushove tegenover het AD nog ontkennen, noch bevestigen. Wel bevestigt het HMC dat er een grote reorganisatie nodig is om de zorg in de toekomst voor Den Haag en Haaglanden haalbaar en betaalbaar te houden. Gecontroleerde afbouw van HMC Bronovo, maar mogelijk ook HMC Antoniushove wordt serieus overwogen. In dat geval houdt het HMC één ziekenhuis over: HMC Westeinde.

Haaglanden MC hakt in januari knoop door

In januari gaat het HMC de verschillende toekomstscenario’s doornemen met vertegenwoordigers van patiënten, medewerkers, verwijzers en zorgverzekeraars. Hierbij worden alle belangen in kaart gebracht, zo valt te lezen op de website van het HMC. Het doel van de gesprekken is om samen de toekomst van HMC vorm te geven. Naar verwachting zal eind januari besluitvorming plaatsvinden over de te kiezen richting. Het personeel is eind november al ingelicht dat er grote veranderingen op komst zijn.

Het rommelt al langer bij HMC

De veranderingen bij het HMC komen niet uit de lucht vallen. Het HMC Anthoniushove stopte in 2017 met de spoedzorg. De acute zorg is toen verhuisd naar Westeinde en Bronovo. Afgelopen zomer sloot Bronovo de afdeling intensive care. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft toen om een continuïteitsplan gevraagd. Dat plan ligt nu op tafel, met daarin diverse scenario’s met één, twee of drie ziekenhuislocaties.

Nog meer concentratie van zorg

De problemen van het HMC staan niet op zichzelf. Veel ziekenhuizen kampen met een tekort aan vooral gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook de nullijn die is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord stelt veel ziekenhuizen voor grote uitdagingen. Verder werkt de toenemende specialisatie concentratie van ziekenhuiszorg in de hand. De verwachting is dat er in 2019 nog meer seh’s dicht zullen gaan.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.