Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

HagaZiekenhuis neemt EVD van Siemens in gebruik

Mark van Dorresteijn
Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft een Elektronisch Verpleegkundig Dossier (EVD) in gebruik genomen. Het EVD is door het HagaZiekenhuis samen met Siemens Healthcare uitgedacht en ontwikkeld. Siemens zal het systeem in de toekomst ook aan andere ziekenhuizen aanbieden.
HagaZiekenhuis neemt EVD van Siemens in gebruik

Het EVD wordt op elke nieuwe verpleegafdeling ingevoerd; als eerste is de afdeling Interne Geneeskunde/Oncologie hier op overgegaan. In 2015 moeten alle verpleegafdelingen met het EVD werken. Het HagaZiekenhuis is momenteel met een grootschalig vernieuwingsproject bezig. Dit behelst de renovatie van alle oudbouw, uitbreiding door nieuwbouw en de vernieuwing van werkprocessen en ICT.

Siemens EVD

In het nieuwe systeem kunnen zorgverleners afspraken over de behandeling van een patiënt digitaal vastleggen. Het systeem genereert op basis van de ingevoerde gegevens een behandelplan op maat en helpt de zorgverleners dat plan volgens afspraak uit te voeren.

Het EVD is toegankelijk voor alle zorgverleners die bij de behandeling van de patiënt betrokken zijn. Afhankelijk van hun rol kunnen de zorgverleners het alleen inzien of ook wijzigingen aanbrengen. Ook geeft het systeem signalen als een bepaalde handeling uitgevoerd moet worden en helpt het bij vervolgstappen in de behandeling.

Transparante zorg

Patiënten beschikken op alle nieuwe afdelingen van het HagaZiekenhuis over de HagaPatiëntenPC: een computer naast het bed, waarop ze ook televisie kunnen kijken of op internetten. Elke zorgverlener kan op de HagaPatiëntenPC inloggen en naast het bed van de patiënt het EVD invullen. Zo kunnen patiënten zien welke afspraken worden ingevoerd en het EVD inzien. Op die manier wil het ziekenhuis de zorg transparanter maken.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Lex van Lieshout)

4 REACTIES

  1. En wat gebeurt er met de medische gegevens, papierboel? Dat zal ook wel electronisch gaan worden en dan zit men eigenlijk vast aan Siemens en dan is het opeens veel duurder dan gedacht(en werkt het niet/onvoldoende). ‘Geen haga of .. etc’, wees nou niet zo naief, de meeste it projecten lopen uit de hand qua kosten en omgekeerd in resultaat. We (ik en mijn zoons)lachen wat af en zien machteloos toe om de blunders van klanten en it-bedrijven (mijn zoons zijn in loondienst bij grote it bedrijven)

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.