Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Halsema en Samsom gaan knelpunten GHZ oplossen

De Tweede Kamer gaat zich inspannen om knelpunten in de gehandicaptenzorg zo snel mogelijk weg te nemen en de bureaucratie terug te dringen. Dat is de uitkomst van een debat dat gisteren in Nieuwpoort werd gevoerd, waar voorzitter Femke Halsema van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een brief aanbood aan PvdA-leider Diederik Samsom.
halsema anp robin van utrecht.jpeg
Foto: ANP Robin van Utrecht

In het eerste jaar dat Halsema voorzitter is van de VGN, is het haar opgevallen dat de sector erg bescheiden is. Dat zei ze eerder dit jaar in een interview met Zorgvisie en herhaalde ze in de brief aan Samsom. De ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, creëert volgens haar het momentum om meer aandacht te vragen. Omdat de bescheidenheid leidt tot ‘relatieve onzichtbaarheid’ kondigde ze de campagne Nederland Onbeperkt aan, die in oktober van start gaat en waarin mensen met een beperking zelf als ambassadeur een hoofdrol spelen.

Heel bescheiden
Samsom reageerde dat hij de brief zelf eigenlijk nog ‘heel bescheiden’ vindt en opvat als een hartenkreet. Zelf heeft hij een dochter die extra zorg nodig heeft en naar een mytylschool gaat. Bij het regelen van de juiste ondersteuning loopt hij geregeld tegen kafkaiaanse toestanden aan. ‘De nieuwe wetten maken het misschien eerst wel juist moeilijker. Daar iets aan doen is op dit moment ons noeste werk.’

Knelpunten
Ook andere Tweede Kamerleden bevestigden het bestaan van de knelpunten uit de brief van Halsema. Voor kleine kinderen is het bijvoorbeeld moeilijk om zorg vanuit de Wlz te regelen, omdat zij nog een ‘ontwikkelperspectief hebben’. Jongeren met een licht verstandelijke beperking raken hun ondersteuning vanuit de Jeugdwet kwijt, op het moment dat zij op hun achttiende hun eigen weg moeten gaan vinden. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die thuis wonen, is het vaak moeilijk om  gebruik te maken van specialistische zorg, vanwege de vervoerskosten en de eigen bijdrage. Halsema vatte dit alles samen onder noemer ‘systeemdwang’.

Administratieve lasten
Daarnaast vroeg ze aandacht voor de stijging van de administratieve lasten. In 360 gemeenten zijn 126.000 productcodes bedacht om de nieuwe wetgeving uit te voeren, terwijl het er in de AWBZ slechts enkele tientallen waren. Medewerkers in de zorg zijn daardoor een kwart van hun tijd kwijt aan administratie.

Mona Keijzer
In een debat, onder leiding van Lucille Werner, zei Mona Keijzer (CDA) dat de invoering van de nieuwe wetgeving te snel is gegaan. Doordat er ook een bezuiniging aan was gekoppeld, zijn gemeenten nog te terughoudend in het afstemmen van zorg op individuele behoeften. ‘De aandacht is niet gericht op de mensen zelf. Als er problemen zijn met kinderen, wordt er te gemakkelijk gezegd: zolang ze thuis wonen komt het wel goed.’

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.