Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Helft privéklinieken in zwaar weer’

Meer dan de helft van de privéklinieken die normale medische zorg leveren, komt in grote problemen door voorstellen van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat stelt de belangenorganisatie van zelfstandige klinieken ZKN op een congres dat dinsdag in Rotterdam wordt gehouden.
'Helft privéklinieken in zwaar weer'

De organisatie denkt dat sommige klinieken zelfs moeten sluiten. ZKN stelt dat minister Schippers de marktwerking in de zorg frustreert als ze de plannen van de NZa overneemt. Daarbij gebruikt de NZa uit tijdgebrek verouderde cijfers, waardoor VWS volgens ZKN een besparing van 800 miljoen euro per jaar misloopt.

Oude cijfers

De NZa gebruikt voor de verdeling van de budgetten voor de medisch specialisten cijfers uit 2009. Veel klinieken waren toen net gestart of zijn daarna pas geopend. Daardoor is er onvoldoende budget voor alle specialisten die nu uit het ziekenhuis in klinieken werken. Meer dan de helft van de klinieken in ons land komt hierdoor in grote problemen of zal zijn deuren moeten sluiten, zo stelt ZKN. Directeur Theo Roos: “Het is onvoorstelbaar dat de NZa die de minister over invoering in 2012 van prestatiebekostiging in de zorg moet adviseren nog met verouderde cijfers uit 2009 werkt. Hierdoor dreigt de minister uiteindelijk een besparing van € 800 miljoen per jaar mis te lopen, als gevolg van het wegvallen van de concurrentie van de klinieken. Ziekenhuizen hoeven hun prijzen dan niet te verlagen”. (Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa verwacht discussies over groeigelden

IGZ: ‘Kwaliteit privéklinieken verbeterd’

Yolande Mansveld bestuurslid bij ZKN

Schippers: Private kliniek binnen ziekenhuis geen probleem

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ondernemen in de zorg is best mogelijk zolang het product dat je levert de totale zorgkosten voor de zorgverzekeraar verlaagt bij (ongeveer) gelijkblijvende kwaliteit. In dat geval kun je nog wel een politieke aanval van de concurrenten (bv hun branchevereniging) verwachten. Daar kun je je echter prima tegen indekken door een goede band op te bouwen met de zorgverzekeraar(s). Een bedrijfsplan dat gebaseerd is op ongebreidelde uitgavengroei (zoals de ZBCs) was altijd gedoemd om te mislukken. En lieden die in dit soort zorg investeren zullen uiteindelijk altijd van een koude kermis thuiskomen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.