Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Helft ziekenhuizen moet afdeling verloskunde sluiten’

Mark van Dorresteijn
Om de babysterfte te laten dalen, zal bepaald moeten worden in welke ziekenhuizen zwangere vrouwen dag en nacht veilig kunnen bevallen. De consequentie daarvan is dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen hun afdeling verloskunde moeten sluiten. Dat stellen drie hoogleraren in actualiteitenprogramma Nova.
‘Helft ziekenhuizen moet afdeling verloskunde sluiten’

“Een onafhankelijke commissie moet bepalen waar de verloskunde zich moet gaan concentreren”, zegt Koos van der Velden, hoogleraar public health en voorzitter van de stuurgroep Zwangerschap en Geboorte in het programma. “Mij lijkt het verstandig dat daarna de minister de knoop doorhakt wie verloskunde aanbiedt.”

Drastische maatregelen

Nederland heeft de hoogste babysterfte in Europa, bleek al eerder uit een rapport van de stuurgroep Zwangerschap en Geboorte. Om de jaarlijks vierhonderd vermijdbare sterfgevallen terug te dringen moet een aantal drastische maatregelen genomen worden. In de meeste ziekenhuizen schiet de zorg buiten kantorenuren tekort en dat moet veranderen, stellen de hoogleraren. Vanaf 2012 moeten ziekenhuizen 24-uur per dag zeven dagen in de week optimale zorg leveren en moeten specialisten binnen een kwartier de behandeling kunnen starten.

Afdelingen verloskunde halveren

Vrouwen kunnen op dit moment in negentig ziekenhuizen bevallen.Er zal een concentratie plaats moeten vinden tot circa vijftig ziekenhuizen om goede 24-uurs zorg te kunnen leveren, stelt hoogleraar Gerard Visser van het UMC Utrecht. Ziekenhuizen zullen dat niet snel vrijwillig doen en “daarom zal de minister de regie naar zich toe moeten trekken en per regio bepalen wie daar de acute verloskunde gaat uitvoeren”, aldus Visser. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Aantal verloskundigen in ziekenhuizen neemt sterk toe’

‘Behoud systeem van thuisbevallen’

Verloskundigen demonstreren tegen hoge werkdruk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Beste Berend, ik denk ook dat de gyneacoloog een inschattingsfout heeft gemaakt. In dit soort gevallen is het een aaneenreiging van fouten door de hele keten. Maar wat nu als uiteindelijk de anesthesioloog ook nog eens ver weg woont, het sneeuwt en er twijfels zijn over de 30 minuten ?

  2. Lees alle reacties
  3. Al die jaren is hierover gezwegen en de nabestaanden hebben het nakijken gehad. Niets te maken gehad met de baby, maar de baby is overleden door een niet natuurlijke dood en gewoon dus door slechte kwaliteit ziekenhuis. En ze doen er nog zo simpel over ook nog. Ik weet niet wat ik hier lees. Honderden baby’s die gewoon bij hun ouders hadden kunnen zijn als deze beroepsgroep niet zo arrogant is en gewoon hun werk doen waar ze voor betaald worden. Boeven zijn het allemaal. Alles komt naar boven bij deze zakkenvullers. En we weten ook wie het zijn, we kunnen ze allemaal aanwijzen over wie we het hebben. Helemaal triest het afdekken van deze problematiek jaar in jaar uit door de verantwoordelijke organisaties zoals ook de IGZ en VWS. En dan is dit maar 1 discipline. Dan hebben we het ook nog over de duizenden die ieder jaar invalide raken door deze zelfde beroepsgroep in deze discipline. Ze weten het allemaal en zwijgen erover. Want het geld is wel lekker. De massa maakt de kassa en niet de eed van deze hypocrates.
    Ik doe hier goede weergaven over op http://www.dimitri.nu met meer dan 6 miljoen bezoekers over deze verwijdbare wantoestanden van niet natuurlijke dood.

  4. Ik heb de uitzending gezien. Wat een ontzettend tendentieus verhaal t.a.v. de anesthesioloog. Die wordt verweten te laat gekomen te zijn bij een echtpaar dat ging bevallen van een tweeling met afwijkende ligging. Het echtpaar had zelf al gevraagd of een sectio niet mogelijk was. Dit werd door de gyneacoloog niet nodig geacht. Uiteindelijk werd het 1e kindje normaal geboren en de 2e wilde niet via natuurlijke weg, waarop een spoedsectio nodig was. In mijn ogen heeft de gyneacoloog hierbij een inschattingsfout gemaakt, maar wordt de verantwoordelijkheid totaal bij de anesthesioloog neergelegd. Volledig ten onrechte!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.