Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het ggz-budget wordt niet goed besteed’

Redacteur Zorgvisie
De kern van de ggz moet worden aangepakt, vindt Jim van Os. De psychiater en hoogleraar pleit er daarom voor om af te stappen van het systeemdenken en op weg te gaan naar een nieuwe ggz.
Budget-ggz-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Er wordt in Nederland flink geïnvesteerd in de geestelijke gezondheidszorg, maar volgens Van Os wordt dat geld niet altijd goed besteed. ‘Zestig procent van het budget gaat op aan klinische voorzieningen. Dan worden er nog tientallen miljoenen besteed aan onzinnig meten op basis van ex-cathedra oekazes dat kwaliteit en uitkomsten ‘natuurlijk’ valide gemeten kunnen worden. En maar liefst 20 procent gaat naar de interactie tussen zorgverzekeraars en instellingen.’

Maakbaarheidsdenken in de ggz
De ggz draait te veel om systeem- en maakbaarheidsdenken, economische activiteit en symptoombestrijding, zegt van Os. Daarom moet het anders. Samen met hoogleraar Philippe Delespaul, wetenschapper en ervaringsdeskundige Wilma Boevink en e-hulpexpert Michael Milo werkt hij aan De Nieuwe GGZ. Ze willen de ggz, in de woorden van Van Os, ontmantelen. Daarbij moet worden ingezet op lokale communities, relaties, nieuwe ambulante methode voor crisishulp en zelfmanagement.

Wat er volgens Van Os precies mis is met de ggz en hoe hij denkt dit te verbeteren, is te lezen in het Zorgvisie Magazine van december.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.