Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

‘Het nieuwe pgb zal een besparing opleveren’

Directeur Aline Saers van belangenvereniging Per Saldo is zeer tevreden over het terugdraaien van de 150 miljoen euro bezuiniging op het persoonsgebonden budget (pgb). Ze wil voor 1 januari een nieuwe regeling klaar hebben liggen.
‘Het nieuwe pgb zal een besparing opleveren’

Volgens Saers hebben de Kamerfracties CU, GroenLinks en D66 goed begrepen dat de maatregel op het pgb slecht zou uitpakken voor alle betrokkenen. ‘Dat weten de VVD en het CDA in hun hart volgens mij ook wel.’ Saers staat vooraan om een nieuwe pgb-regeling te maken voor 1 januari die beter beheersbaar is. ‘Ik ben er van overtuigd dat als we de indicatiestelling scherp stellen en de toegang terugbrengen tot de oorspronkelijke doelgroep, we een einde kunnen maken aan de zogenoemde ‘kostenexplosie’ in het pgb. Met de oorspronkelijke doelgroep bedoel ik mensen met langdurige beperkingen. Maar wat helemaal bovenaan hoort te staan in de nieuwe regeling is dat we mensen de vraag moeten stellen waarom ze een pgb willen hebben. Die vraag moeten zij echt goed kunnen beantwoorden alvorens zij toegang krijgen.’

Verkiezingen

Saers denkt niet dat een nieuwe regeringscoalitie na de komende verkiezingen toch weer in het pgb gaat snijden. ‘Daar geloof ik niets van. Het pgb is een tijd lang besmet geweest maar ik denk dat nu alle partijen het belang ervan erkennen. En als we er voor zorgen dat het niet meer misbruikt wordt, zal het pgb een waardevol onderdeel van de zorg blijven.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Bezuinigingen gezondheidszorg teruggedraaid

Mogelijk pgb fraude bij reeds gesloten Pyxis

VVD wil pgb in gemeenten behouden

GroenLinks vreest willekeur bij pgb

20 REACTIES

 1. Ja ik ben blij dat de PGB blijft wat anders kan is de verantwoording strenger. Facturen en uren kunnen overleggen. Duidelijke indicaties zorg door vpk/zorgkundige. Per saldo mag tevens niet meer verdienen aan de advertenties, zo raar om te moeten betalen om te reageren op Advertentie Pgb clienten

 2. Lees alle reacties
 3. Aline Saers begint aardig mee te praten met die lieden in Den Haag. Daarvoor ben ik natuurlijk geen lid van Per Saldo. Eerst lange tijd de leden wijsmaken dat je tegen afschaffing van het PGB bent en als dat niet meer afgeschaft wordt weer tussen de regels door gaan mekkeren dat het voorheen niet beheersbaar was, dat er mee gerommeld werd, dat de indicaties niet goed waren enz… Ik noem dat Coppejannen: eerst heftig tegen zijn en nadien weer netjes meedraaien met de gevestigde opvattingen. Mevrouw Saers haar verhaal is vervelend suggestief ten nadele van PGB gebruikers. Bij haar zogenaamde nieuwe PGB (het oude is dus terecht afgeschaft moet je lezen) moet men goed kunnen uitleggen waarom men een PGB wil hebben. Net alsof mensen ooit iets te vertellen hebben (gehad) bij de indicatie of in het algemeen bij de wet-en regelgeving over de zorg. Met die zin suggereert mevrouw Saers weer dat mensen voorheen zonder goede uitleg (ten onrechte) een PGB kregen.
  Ik zou zeggen: bedankt mevrouw Saers, uw suggestieve visie stel ik helemaal niet op prijs. Die lijkt veel te veel op de ergerlijke praat die tegenstanders van het PGB verkochten.
  Ik heb meegewerkt aan de acties van Per Saldo welke er op gericht waren om het PGB te behouden. Ik vind het ergerlijk, zo niet smakeloos om nu van de top van Per Saldo te moeten horen dat hetgeen we wilden behouden feitelijk niet deugde.

 4. Wij zitten in dezelfde situatie als Wim. Mogen wij nu ook eens een vergoeding krijgen voor 50 jaren zorgverlening? Vroeger moesten wij ons alles ontzeggen omdat wij alle extra kosten voor ons kind zelf moesten opbrengen. Nu we eindelijk dan een vergoeding krijgen wordt die ons niet gegund door Kees Janssen. Bah!!

 5. Het PGB heeft te lang op de Politieke agenda gestaan om er in te snijden. Gelukkig ziet de Politiek nu ook het belang van een goed geregelde PGB. Belangrijk is wel , dat de controle goed wordt uitgevoerd. Het is en blijft Belastinggeld wat we met z n allen moeten opbrengen. Belangrijk is voor de Politici , dat ze de Burocratie eens gaan aanpakken. Er gaan Miljarden om in de Zorg aan Burocrtaie wat niet nodig is. Visie / Daadkracht en Focus moet een Agendapunt worden op de Politieke Agenda !

 6. Kritiek op de financiele vergoeding voor familieleden die zorg verlenen, wordt helaas gegeven door mensen die ter zake volslagen leken zijn en geen besef hebben van de kosten van het alternatief,opnemen in een instelling.
  Wij hebben een ernstig gehandicapte zoon en mijn vrouw heeft altijd voor hem gezorgd zonder pgb omdat dat toen nog niet bestond.
  Dit had tot gevolg dat wij nooit geld hadden voor vakantie of leuke dingen en altijd gebonden waren.
  Nu we met pensioen zijn worden we er verder voor gestraft doordat mijn vrouw geen pensioen heeft kunnen opbouwen en we nu dus nog geen geld hebben.
  Het was voor ons veel voordeliger geweest om onze zoon direct te laten opnemen in een instelling en mijn vrouw laten werken en pensioen opbouwen met veel meer vrije tijd.
  Dit is maar een klein deel van de waslijst van beperkingen die het verzorgen door een familid moet worden geaccepteerd.
  Een forse besparing kan worden gemaakt door de overheid door hun regeltjes en voorschriften eens op hun kosten en effectiviteit door te rekenen en sterk te vereenvoudigen.

 7. mantelzorg geven kan varieren van ondersteuning bij eten tot 24 uurs zorg bij zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapten die functioneren op een niveau van een zuigeling met ADHD en dan ook nog eens een slaapstoornis hebben, waarbij je iedere nacht vaak je bed uit moet. Wat mij betreft is maatwerk het enigste wat past binnen een goede PGB toewijzing. Als de eigen ouders dit gaan doen en daarvoor beiden hun baan opzeggen omdat ze 24 uurs zorg verlenen zijn het zeker geen zakkenvullers , maar verdienen ze een inkomen uit arbeid en wat mij betreft ook nog lintje van de koningin.

 8. Beste Kees….praat niet zo’n onzin! Als jij vindt dat “het gros” zakkenvullers is, moet je eerst eens kijken wat er allemaal met PGB geld gebeurt en wat de alternatieven kosten. Als alles wat slecht gecontroleerd wordt afgeschaft moet worden laten we dan beginnen bij de belastingen, die worden ook slecht gecontroleerd en daar blijven vele miljarden leggen…. Dat is net zo’n domme opmerking als die van jou over het PGB. Waarom iets afschaffen als er misbruik van gemaakt wordt? Gewoon goed controleren en gedegen indicaties stellen. Je stopt toch ook niet met brandstof verkopen omdat er te hard gereden wordt???

 9. één van de factoren welke niet of slecht gecontroleerd worden is het PGB , het is jammer voor de mensen die dit wel goed gebruiken en verantwoorden , maar het gros zit er alleen maar voor zijn eigen zakken te vullen , dat dit geen langdurend leven is beschoren zaak mag zijn mag wel duidelijk zijn, als ik me niet vergis is per saldo ook afhankelijk van aangesloten pgb-leden of leven zij van de lucht, PGB weg ermee.

 10. Vage mantelzorgconstructies zal naar mijn meinig te maken hebben met zorg, terwijl erogenschijnlijk geen zorg nodig is. Ik verwacht dat mensen met beperkingen (die dus afhankelijk zijn van anderen) hun pgb mogen behouden, ook als dezorg wordt verleend door familie (mantelzorgers). Waarom zou dat afgepakt moeten worden. het is algemeen bekend dat mensen met beperkingen zich juist het prettigst voelen als ze zorg krijgen van een naast familielid. Ik althans wel. Ik ben wel opgelucht sinds gisteren.

 11. Toch slaat dan de schrik me weer om het hart…. Wat wordt bedoeld met “vage mantelzorg constructies”?? Ik ben er absoluut voorstander van dat er meer controle komt, want verhalen van ouders of geliefden die 3- a 4000 euro p/m krijgen voor zorg vind ik niet kunnen. Maar mag straks geen enkel familielid meer zorg geven, of blijft dat wel mogelijk??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.