Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Het Nieuwe Werken in de zorg bespaart honderden miljoenen’

Het Nieuwe Werken (HNW) in de zorg kan een besparing van honderden miljoenen euro’s opleveren. Dit blijkt uit onderzoek van NYFER naar HNW in de zorg, uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak.
‘Het Nieuwe Werken in de zorg bespaart honderden miljoenen’

Zelfsturing is het belangrijkste aspect van HNW in de zorg. Dit leidt volgens het onderzoek tot een grotere inzetbaarheid van medewerkers, meer arbeidsvreugde en positieve effecten op de kwaliteit van de zorg. Volgens de ondervraagde zorginstellingen die zelfsturing succesvol hebben ingevoerd, is een bijkomend effect de verschuiving van managementfuncties naar handen aan het bed. Dit kan volgens de onderzoekers een forse besparing op overhead opleveren, samen goed voor honderden miljoenen euro’s per jaar. Zo levert een half procent minder ziekteverzuim jaarlijks al 125 miljoen euro op. En als een kwart van de werknemers die dit kan, bijvoorbeeld mensen met veel administratieve taken, 1 dag per week thuis werkt, bespaart dit jaarlijks 12 miljoen uren reistijd, omgerekend 100 miljoen euro. Minder woon-werkverkeer levert daarnaast nog eens minder uitstoot op van CO2 , fijnstof en files plus minder slachtoffers van ernstige verkeersongevallen.

Huisvesting

Ook op huisvesting zijn forse besparingen mogelijk, volgens het onderzoek. Instellingen die met HNW zijn begonnen, rapporteren 20 tot 40 procent minder huisvestingskosten. Een besparing van 20% bij zorginstellingen leidt tot een jaarlijks kostenvoordeel van 40 miljoen. Vooral bij nieuwbouw en herinrichting kan hiermee rekening worden gehouden. Overigens benadrukken de instellingen dat bezuiniging niet het enige doel kan zijn, HNW gaat om een andere manier van samenwerken die de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt.

Vakbonden

Eric de Macker (CNV Publieke Zaak): ‘Wij werken er graag aan mee dat de regie over de zorg meer bij de medewerkers komt te liggen. Zij staan immers het dichtst bij de patiënten. Hun vakmanschap is essentieel voor de zorg.’ Corrie van Brenk (Abvakabo FNV): ‘Wel moeten we er op letten dat nieuw werken niet doorslaat naar eenzijdige flexibilisering. Medewerkers zijn heel loyaal en zetten zich keihard in voor de zorg, maar daar zitten ook grenzen aan.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Cam IT Solutions maakt Nieuwe Werken mogelijk in Isala klinieken

1 REACTIE

  1. Weer een instituut NYFER dat miljoenen bespaart. De ultieme droom: Nog effen en we verdienen miljarden aan de zorg. Elke keer trappen zorgorganisaties weer in mooie dromen en zijn weer enkele tonnen of miljoenen kwijt aan een ONDERZOEK. Welke deur ze open moeten trekken, interesseert ze niet als ze maar kunnen plukken van de zorg. Denk dat de zorgbestuurders gewoon meeplukken. WAT EEN WERELD.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.