Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het vraagt behendigheid te laveren in de veranderende zorgomgeving’

Eindredacteur
Ineke Strijp is per 1 augustus begonnen als lid van het tweehoofdige collegiale bestuur van GGZ Westelijk Noord-Brabant. Ze verbaast zich nog dagelijks hoezeer de functie appelleert aan alles wat ze niet alleen in haar beroepsleven, maar ook in haar persoonlijke leven en in haar promotiejaren aan kennis en ervaring opdeed.
Ineke_Strijp450.jpg

Wat maakt u geschikt voor deze functie? ‘Ik heb langs veel verschillende lijnen kennis en ervaring opgedaan die van pas komen voor een bestuursfunctie in de ggz. Laat ik beginnen bij de inzichten over zorgbestuur die ik tijdens mijn promotieonderzoek in de jaren 2009-2011 opdeed. Jarenlang was de buitenwereld behoorlijk stabiel voor ziekenhuizen waardoor ze intern gericht waren. Maar met de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 werd de omgeving dynamischer. Het effect van deze verandering was nog niet bekend of de volgende werd doorgevoerd. Er kwamen taakstellingen van zorgverzekeraars en andere instanties. Die turbulentie vraagt andere manieren van aansturen: samenwerking zoeken, coalities smeden maar ook verantwoordelijkheden daar leggen waar ze horen. Er was een hernieuwd evenwicht tussen de buitenwereld en de binnenwereld nodig. We hadden een nieuw type bestuurder nodig dat met turbulentie kan omgaan. Dat type is de surfer die krachten groter dan hijzelf kan managen. De ziekenhuiszorg heeft de grootste veranderingen achter de rug, nu is de ggz aan de beurt.’

U hebt veel ‘gesurft’ in de zorg? ‘Ja, vooral in de ziekenhuiszorg, maar ook bij ggz-organisatie Vincent van Gogh. En hiervoor was ik bestuursvoorzitter bij Cito. In het onderwijs spelen vergelijkbare uitdagingen. Ook daar hebben we een transitie doorgemaakt en een kwestie als dataveiligheid bijvoorbeeld is daar al goed aangepakt. Ook mijn ervaring bij woningcorporaties neem ik mee. Ik heb in veel verschillende keukens gekeken en kan voorkomen dat we in de ggz dezelfde fouten maken of het wiel opnieuw gaan uitvinden.’

Ik zag dat u ook een vaarbewijs hebt voor op de Rijn: ook stuurmanskunst. ‘Dat is voor de pleziervaart; voor een jacht langer dan 15 meter heb je dat nodig. Ik weet niet of ik daar in mijn werk wat aan zal hebben, maar ik kan het wel. Wat zeker van pas zal komen is mijn ervaring als moeder van een gehandicapte zoon. Diagnostiek, beschermd wonen… ik weet er alles van. Het heeft me ervan overtuigd dat de zorg zich moet richten op alles wat behoort tot de zorgvraag. En wat er niet toebehoort, moet je niet doen. Ook e-health zegt me alles, koppeling van verschillende ict-systemen vanuit strategisch oogpunt… het is bekend terrein. Behalve als moeder heb ik als voorzitter van het toezichthoudend bestuur van de koepelorganisatie Ieder(in) voor mensen met een beperking en een chronische ziekte, ervaring met een lans breken voor kwetsbare mensen richting overheid.’

Wat trekt u aan in deze functie? ‘Toen ik klaar was bij Cito lag de volgende interim-klus al klaar, maar ik wilde me echt verbinden met een organisatie. We leven in een welvarend land en dan gaan we zo om met de kwetsbare mensen in onze samenleving… De verschuiving van intramuraal naar extramuraal is prima, maar aan de randvoorwaarden is niet voldaan. Vanochtend sprak ik de directeur van de afdeling jeugdverslavingszorg en die ziet jongeren terugvallen als direct gevolg daarvan. De complexiteit van de veranderende zorgomgeving, de schaarste aan geld en personeel, het vraagt behendigheid om daarin te laveren.’

Welke specifieke uitdaging ligt er bij GGZ WNB? ‘Er is te weinig geld om te innoveren. Dat is echt een groot probleem. We zullen veel meer in ketens moeten gaan denken en vergaande samenwerking zoeken om toch te kunnen innoveren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.