Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het ziekenhuis van de toekomst is de hele maatschappij

leendertdouma
Gezondheid maakt integraal deel uit van onze maatschappij. Het is een mythe dat zorg een aparte wereld is dat verstopt zit achter de hoge muren van het ziekenhuisgebouw. Dat externaliseren is voorgoed verleden tijd, betoogt Fenna Heyning in de podcast Voorzorg.
Voorzorg Fenna Heyning

Help! Het ziekenhuis verdwijnt is de titel van het nieuwe boek van Fenna Heyning, internist-hematoloog en bestuurder in de ziekenhuiswereld. Het klinkt als een noodkreet, maar eigenlijk is het bedoeld als kans. ‘Het ziekenhuis zoals we het kennen verdwijnt, maar daarvoor in de plaats komt een veel betere’, legt Heyning uit aan hoofdredacteur Simon Broersma. ‘Dat is een ziekenhuis waarin zorg zoveel mogelijk thuis wordt gegeven; goede, warme menselijke zorg voor iedereen die dat nodig heeft, dankzij de inzet van creativiteit, durf en slimme techniek.’

Drie essentiële dingen

Fenna Heyning stond als medisch specialist bij Haaglanden Medisch Centrum en Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar jarenlang ‘met haar voeten in de klei’. Daarna koos zij de bestuurlijke kant. Van 2014 tot halverwege 2022 was Heyning directeur van STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). Die combinatie van verschillende niveaus in kennis en ervaring leverde een interessant boek op voor zorgverleners en zorgbestuurders. In het ziekenhuis van de toekomst draait het om de driehoek beter eten, meer bewegen en voldoende ontmoeting, schrijft Heyning in haar boek. ‘Maar dat zijn eigenlijk de drie essentiële dingen in ieders leven’, vertelt zij in de podcast Voorzorg. ‘Dat betekent dat niet alleen dokters en verpleegkundigen zich hiermee bezighouden, iedereen in onze maatschappij werkt er aan. Iemand die binnen een gemeente verantwoordelijk is voor fietspaden, is dus net zo goed een gezondheidsmedewerker.’ En andersom zullen artsen en verpleegkundigen op veel meer gebieden nodig zijn dan nu.

Dokters gaan thuis werken

Dat alles impliceert dat we ziekte en gezondheid niet naar het ziekenhuis kunnen wegsluizen, we zullen ze zelf met elkaar moeten aanpakken, vindt Heyning. Alleen voor enkele ingewikkelde ingrepen, bijvoorbeeld een beenmergtransplantatie, blijft een afgeslankt hospitaal bestaan. Dat betekent in de praktijk dat dokters en verpleegkundigen veel meer thuis gaan werken, en van daaruit – fysiek of digitaal – naar de patiënt toekomen. ‘Dat doet een medisch specialist nu nooit. Dat is een fantastische kans’, betoogt Heyning.

Voorzorg Fenna Heyning
Beluister het gesprek van hoofdredacteur Simon Broersma met Fenna Heyning in podcast Voorzorg.

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.