Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hirsch Ballin wil misbruik gegevens aanpakken

Mario Gibbels
Minister Hirsch Ballin van Justitie wil burgers in meer gevallen beschermen tegen misbruik van computergegevens. Hij vindt dit noodzakelijk gezien de technologische ontwikkelingen die misbruik van vertrouwelijke informatie eenvoudiger maken.
Hirsch Ballin wil misbruik gegevens aanpakken

Hirsch Ballin wil de persoonlijke levenssfeer van de betrokken burgers beter beschermen en doet daarom het wetsvoorstel tot verruiming van de strafrechtelijke bescherming. De minister heeft het bericht vandaag naar de verschillende instanties gestuurd. Men kan ook op het wetsvoorstel reageren via www.internetconsultatie.nl.

Niet-openbare gegevens

Het wordt strafbaar – met een gevangenisstraf van maximaal een jaar – als iemand rechtmatig toegang heeft tot een computer en daaruit niet-openbare gegevens zonder toestemming overneemt. Als voorbeeld haalt het persbericht van het ministerie van Justitie, een medewerker van een bedrijf of instelling aan die opzettelijk persoonlijke gegevens van een bekende Nederlander kopieert met de bedoeling ze aan een ander te verkopen. Dit vergrijp was al strafbaar voor medewerkers bij aanbieders van telecommunicatienetwerken of – diensten.

Heling

In het wetsvoorstel wordt ook de heling van computergegevens strafbaar gesteld. Vooralsnog was dat niet strafbaar, omdat digitaal gestolen informatie voor de wet geen ‘goed’, omdat de eigenaar nog steeds over de informatie kan beschikken ook al is deze gekopieerd en gestolen. Het wetsvoorstel brengt daar verandering, omdat de eigenaar straks de computergegevens niet meer feitelijk kwijt hoeft te zijn. Wel blijft van belang dat de koper van de gegevens wist of kon vermoeden dat de bewuste informatie onrechtmatig verkregen is.

Afluisteren en opnemen

Ten derde wil de minister het verbod op het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken verruimen. Nu is het in Nederland – in tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland – niet verboden om stiekem een gesprek op te nemen als je zelf gespreksdeelnemer bent. Dat is straks wel verboden, bijvoorbeeld als je vervolgens de opname op internet zet om een ander schade te berokkenen.

Uitbreiding bevoegdheid officier van justitie

Tot slot wordt de officier van justitie zelfstandig bevoegd strafbare informatie van het internet te laten verwijderen.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.