Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

HKZ raakt subsidie kwijt

De stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) verliest haar subsidie. In 2013 krijgt ze geen geld meer van VWS.

De afschaffing van de subsidie aan HKZ past in het beleid om de administratieve lasten te verlagen, schrijven minister Klink en staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer. Zorgaanbieders moeten zich houden aan de normen voor verantwoorde zorg, of ze nu een kwaliteitskeurmerk hebben of niet. “Het past daarom niet in onze visie om certificering verplicht te stellen”, schrijven de bewindslieden. Die visie “heeft gevolgen voor de subsidie aan de stichting HKZ”: deze wordt de komende jaren afgebouwd en stopt in 2013.

Keurmerken

HKZ ontvangt in 2009 nog 771.000 euro. De stichting stelt de eisen op waaraan zorginstellingen moeten voldoen om een keurmerk te behalen. Ze is destijds in het leven geroepen om eenheid te brengen in de zorgkeurmerken. Inmiddels heeft het veld zelf kwaliteitsnormen ontwikkeld.

‘Goed overleg’

Woordvoerder Nicole van Wetten zegt dat de afbouw van de subsidie gebeurt “in goed overleg tussen het ministerie van VWS en HKZ”. “De subsidiestop is allang bekend bij HKZ en we hebben daar onze strategie op aangepast. Normen ontwikkelen en harmoniseren blijven onze core business. Dat zal in de toekomst ook betekenen dat uitkomsten van zorg onderdeel worden van het toetsingsproces.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Politiek wil van kwaliteitskeurmerk af

Keurmerk leidt niet tot betere kwaliteit

HKZ-norm leidt niet tot kwaliteit

3 REACTIES

  1. Het keurmerk HKZ betreft de administratieve organisatie.Wat ik heb kunnen constateren hebben voorzieningen hier heel veel werk aan gehad om bv de clientdossiers op orde te krijgen. Dossiers en de overige administratieve organisatie behoort in orde te zijn. Hier hoeft toch geen dwang achter te zitten d.m.v. een HKZ keurmerk?

  2. Lees alle reacties
  3. Nu maar hopen dat gemeenten (in het kader van o.a. WMO aanbestedingen) en zorgkantoren / zorgverzekeraars (in het kader van o.a. zorginkoop) de visie van VWS gaan delen “om certificering niet meer verplicht te stellen”.
    De kans is groot dat inkopende partijen ieder weer zijn verplichting gaat creëren met een beetje pech zul je dan als zorgaanbieder aan twee of meer verschillende standaarden moeten voldoen. Hoezo vermindering administratieve lasten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.