Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HNO versnelt ontwikkeling van zorgvastgoed met behulp van data gedreven ontwerptechnologie

Ryse HnO
De urgentie is hoog. Nederland is in hoog tempo aan het vergrijzen. Om het groeiende aantal ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen, heeft de overheid de ambitie om 290.000 seniorenwoningen te bouwen tot en met 2030(1). Helaas komt die ontwikkeling maar traag op gang. Om een omslag in de zorgvastgoedsector te realiseren, moeten we kiezen voor innovatieve oplossingen en gebruik maken van nieuwe technologieën. Rogier Brieko, projectmanager bij RYSE, heeft de sleutel voor versnelling van zorgvastgoedontwikkeling: Het Nieuwe Ontwikkelproces (HNO). Tijdens het Zorgvisie Vastgoedcongres, op 3 oktober in Utrecht, legde hij uit wat HNO is.

“Er wordt gesproken over een versnellingsopgave, maar wij zien vooral verlammingsverschijnselen”, zegt Rogier Brieko. “De overheid richt zich op het stimuleren van de bouw van seniorenwoningen, maar in de praktijk worden partijen in de vastgoedsector geconfronteerd met obstakels zoals fluctuerende bouwkosten, onzekere energieprijzen, juridische procedures rondom omgevingsvergunningen en de noodzaak om te voldoen aan steeds meer wettelijke eisen, waaronder stikstofregels. Daarnaast zien we gebrek aan capaciteit, ervaring en kennis bij opdrachtgevers om het ontwikkelproces volledig te overzien en tijdig de juiste besluiten te nemen. Het gevolg is dat de ontwikkeling van zorgvastgoed al snel honderd maanden duurt. De traditionele manier van ontwikkelen leidt bovendien tot verminderd gevoel van urgentie, halve besluiten en daarmee verlies van energie en draagvlak in het proces.”

Nieuw denkproces en nieuwe technologie

“Een cruciale stap om bij te dragen aan de versterking op de regie van ouderenhuisvesting, is het nemen van weloverwogen beslissingen aan het begin van het ontwikkelproces, waarbij potentiële obstakels of parameters in een vroeg stadium worden geïdentificeerd”, zo vervolgt Rogier Brieko. Om die te identificeren heeft RYSE HNO ontwikkeld. HNO is een nieuw denkproces, waarin de combinatie van slimme mensen met verstand van vastgoed en slimme tech (deeptech en AI) in de vorm van een tool de hoofdrol speelt. “Bij de start van een project worden de projectkaders en randvoorwaarden zorgvuldig vastgesteld en afgewogen, waaronder ook veel keuzes die in het traditionele ontwikkelproces pas veel later worden genomen. Na het vaststellen van het doel – zoals maximaliseren van rendement of minimaliseren van kosten – worden álle mogelijke varianten geanalyseerd. HNO maakt zo de noodzakelijke aanpassingen inzichtelijk om het proces haalbaar te maken of verder te optimaliseren.” De vastgoedspecialisten van RYSE helpen bij het uiteenzetten van de puzzelstukjes en keuzes. De technologie – powered by OMRT – maakt de puzzel compleet. Uiteindelijk betekent dit dat opdrachtgevers mogen rekenen op doordacht en strategisch advies, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken uit de voorgestelde varianten.

HNO in de praktijk

Dat HNO versnelling biedt in verschillende type projecten, laat Brieko zien aan de hand van praktijkvoorbeelden in onder andere Amsterdam en Groningen:
1. Haalbaarheidsonderzoek, waarbij de levensvatbaarheid van een project aan het begin van het proces wordt bepaald;
2. Second opinion (toets van bestaande situatie);
3. Volledige implementatie van Het Nieuwe Ontwikkelproces inclusief het parametrisch ontwerpproces.

HNO is zeer geschikt voor repeterende elementen, zoals in seniorenwoningen (of woningbouw in het algemeen) of woonzorgcomplexen, maar net zo goed voor ziekenhuizen of andere gezondheidscentra. HNO stelt (woon)zorgorganisaties in staat om tijdens de ontwikkelfase snel beslissingen te nemen op basis van duidelijke en uitgebreide informatie, wat resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen, risicovermindering en verbeterde procesbeheersing. “En nog een stap verder: het kan leiden tot betere aanbestedingen en het makkelijker doorlopen van omgevingsvergunning procedures”, zo betoogt Brieko. “Door de inzet van ervaren professionals te combineren met geavanceerde tools kunnen we opdrachtgevers een diepgaand inzicht bieden in de gevolgen van hun keuzes op het gebied van risico’s en financiën.”

Geïnteresseerd in Het Nieuwe Ontwikkelproces (HNO) en de wijze waarop RYSE het ontwikkelen van zorgvastgoed, ontwikkeling van kantoren of gebiedsontwikkelingen kan versnellen? Neem dan contact op met Rogier Brieko via r.brieko@RYSE.nl of 06-54324319.

(1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/seniorenwoningen/nieuws/2023/06/27/voortgang-wonen-en-ouderen-versterken-regie-op-ouderenhuisvesting

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.