Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe de IGZ in 2010 zorgict gaat controleren

Mario Gibbels
De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft haar plannen voor dit jaar klaar. Ook de zorgict ontkomt niet aan toezicht. Meldingen worden voortaan niet alleen meer onderzocht, maar ook geanalyseerd.

De IGZ heeft de wettelijke verplichting om meldingen te onderzoeken. “Tot nu toe is de focus gelegd bij het afhandelen van de meldingen op zich”, stelt de Inspectie. “In 2010 vindt analyse van meldingen plaats, van puur reactief naar proactief toezicht.”

Fabrikanten

Ook gaat de IGZ direct toezicht houden op de producten van grote fabrikanten. “Eind 2010 moeten wij door eigen onderzoek een beeld hebben gekregen van de kwaliteit van die fabrikanten. Het doel is veilige medische hulpmiddelen op de markt te hebben en valse concurrentie tegen te gaan.”

Hoge kwetsbaarheid

De globalisering van medische technologie baart de IGZ zorgen. “De wereld van de leveranciers wordt mondiaal. Productie en handel verschuiven naar ‘verre landen‘, waardoor een hogere kwetsbaarheid op gebied van opslagcondities en counterfeit in de logistieke keten kan ontstaan.” Voor medische hulpmiddelen bestaan binnen Europa geen binnengrenzen. “Daarmee is een probleem in een lidstaat al gauw een probleem van alle lidstaten.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.