Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe krijgt een driepotige hond dat voor elkaar?

Mario Gibbels
Duitse wetenschappers gaan in samenwerking met andere landen vier jaar onderzoek doen naar de wijze waarop driepotige honden bewegen. Aan de hand van het onderzoek hopen ze robottechnieken te ontwikkelen die mensen of dieren die een ledemaat verloren hebben kunnen helpen in hun functioneren.
Hoe krijgt een driepotige hond dat voor elkaar?

De onderzoekers van de Friedrich Schiller Universität in Jena, Duitsland, hebben voor het onderzoek 2,7 miljoen euro ontvangen van The Embodied Intelligence Initiative, in het kader van het Seventh Framework-programma van de Europese Commissie.

Hoe doen ze het?

Wat de onderzoekers interesseert is hoe honden zo goed blijven bewegen ondanks het verliezen van een voor- of achterpoot. Inmiddels is van verschillende honden met ontbrekende voor- en achterpoten al op een hogesnelheidscamera vastgelegd hoe ze bewegen. De beesten moesten hiervoor plaatsnemen in een tredmolen.

De eerste resultaten

De eerste resultaten van het onderzoek zijn inmiddels eerder dit jaar in Praag gepresenteerd op The Society for Experimental Biology Annual Meeting. Vooralsnog is gebleken dat honden afhankelijk van de poot die ontbreekt, verschillende aanpassingstechnieken of compensatiestrategieën hebben ontwikkeld om hun mobiliteit te behouden.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.