Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hoe zorgaanbieders zelf de administratieve lastendruk in stand houden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De IC’s van het Radboudumc en omliggende ziekenhuizen hebben honderd kwaliteitsindicatoren geschrapt. Daarmee geldt het project ZIRE (zinvolle registratie) van de NFU als een van de weinige geslaagde voorbeelden om regeldruk terug te dringen. Opvallend is dat ZIRE vooral weerstand ondervindt van spelers binnen zorgaanbieders, terwijl de IGJ en zorgverzekeraars lovend zijn.
Beeld: aprott / Getty Images / iStock

Wie de regeldruk in de zorg

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Rapport is nu beschikbaar. Heel interessant. Zeker om te zien dat controlerende instanties lang niet altijd registraties verplichten als je wat verder inzoomt. En hoe moeilijk het is om het los te laten omdat het ook een houvast is. En dat het weinig doet voor het verbeteren van werkplezier. Tegelijkertijd leverde het wel een half uur extra tijd op. Zou voor alle sectoren goed zijn om hun hele administratielast eens echt eens te fileren, in plaats van populair te roepen dat het moet van organisatie x,y,z. En daar dan boos over te worden. Zo komen we echt niets verder.

    2. Lees alle reacties
    3. Een goed voorbeeld hoe de regeldruk te verminderen. Uit de tweejaarlijkse VVAA-enquête onder zorgprofessionals komen de zorgverzekeraars als grootste veroorzakers naar voren, op afstand gevolgd door ICT, wetgeving, de eigen organisatie, IGJ, keurmerken en WV’en. Wat te denken van het afschaffen van het het contracteerbeleid? Is het niet de hoogste tijd voor één veilig landelijk EPD zodat het overdragen van een patiënt niet zoveel tijd kost? Zou de IGJ kunnen stoppen met kwaliteitsindicatoren, visitaties en jaarverantwoording? Geen keurmerken meer?

    4. Volgens mij zou de kop moeten zijn: “hoe ziekenhuizen….” De zorg is meer dan alleen ziekenhuizen en hoewel daar het meeste geld zit, werken juist weer de meeste mensen (en daar is dus veel minder geld voor beschikbaar) in andere onderdelen van DE zorg. De Zorg bestaat dus niet en dan zou het dan ook Zorgvisie sieren als ze bevindingen koppelen en niet allen over een kam scheren. In de VVT is de situatie – ook financieel – heel anders (480 duizend medewerkers)!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.