Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hof spreekt maagchirurg Nick R. vrij

Mark van Dorresteijn
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheperziekenhuis in Emmen in hoger beroep vrijgesproken. De rechtbank had R. ook al vrijgesproken.
Hof spreekt maagchirurg Nick R. vrij
Foto: ANP Vincent Jannink

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie maanden voorwaardelijk celstraf tegen hem geëist wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Maagverkleiningsoperaties

Nick R. voerde tussen 2006 en 2009 vele maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. Hij werd in 2009 op non-actief gesteld en later ontslagen vanwege de vele complicaties en sterfgevallen die zich die jaren hadden voorgedaan. Zeventien patiënten en nabestaanden deden aangifte tegen hem.

Uiterst complex

Na een lang en ‘uiterst complex’ onderzoek concludeerde justitie dat slechts in één zaak vervolging mogelijk was. Het ging om een vrouw bij wie na een maagverkleiningsoperatie een wondgaasje in de buik was achtergebleven. De vrouw werd daardoor ernstig ziek. Volgens het OM handelde R. niet met ‘boze opzet’, maar wel ‘onzorgvuldig en ontoelaatbaar’. Bovendien was R. hetzelfde in Duitsland al eens overkomen. Eén van zijn patiënten overleed in 2002 aan de gevolgen van een ontsteking in de buik, ook door een achtergelaten wondgaasje.

Wondgaasje

Maar het hof ziet geen bewijs. Volgens de rechters heeft R., toen hij op het verdwenen wondgaasje werd gewezen, wel degelijk gezocht in de buikholte van de vrouw, maar het toen niet kunnen vinden. Niemand heeft hem na de operatie verteld dat het gaasje nog steeds zoek was, dus kon hij er vanuit gaan dat het was gevonden, oordeelt het hof.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.