Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge Raad vindt 23 kilo de tilgrens

Een werknemer mag niet meer tillen dan 23 kilo. Dit lijkt de uitkomst van een cassatiezaak bij de Hoge Raad van iemand die arbeidsongeschikt raakte door tilwerk.

De horecamedewerker moest in 1998 met drie collega’s een 200 kilo zware oven versjouwen en raakte arbeidsongeschikt. De rechter wees zijn schadeclaim af, maar de Hoge Raad vindt dat de zaak opnieuw behandeld moet worden. De raad verwijst naar artikel 5.2 van het Arbobesluit, waarin de NIOSHformule wordt genoemd. Deze gaat uit van een maximaal tilgewicht van 23 kilo.

Model

Volgens vakbond FNV is dit een harde normstelling. Werkgeversorganisatie MKBNederland betwijfelt dat. “Deze zaak kan niet model staan voor alle gevallen waarin moet worden getild.” Juristen van brancheorganisaties studeren nog op de consequenties van de uitspraak.

Abosolute tilnorm

Een woordvoerder van NVZ vereniging van ziekenhuizen stelt dat het niet altijd zal lukken zo’n norm te handhaven. “In ons arboconvenant uit 2003 staat de norm van 24 kilo. Soms blijkt dat toch lastig te zijn. Bijvoorbeeld als je mensen van het ene naar het andere bed moet verplaatsen.” Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is een absolute norm niet te bepalen, omdat conditie en de manier van tillen meespelen.

‘Praktijkrichtlijnen fysieke belasting’

De VGN ontwilkkelde ‘praktijkrichtlijnen fysieke belasting’. “Daarmee kun je bekijken wat in een bepaalde situatie nodig is om veilig te kunnen tillen. Overigens zijn deze richtlijnen ook gebaseerd op de NIOSHnorm”, zegt een woordvoerster. (ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees meer:

ActiZ wil personeel langer laten werken

Nieuwe cao in ggz

Onderhandelingen CAO Thuiszorg en Verzorging afgebroken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.